100+1 10/2013: Proč je výstup na Everest tak nebezpečný

V aktuálním vydání 100+1 zahraniční zajímavost poukazujeme na to, že výstup na Mount Everest se stává stále větším byznysem, který už stál řadu lidských životů

Staré přísloví upřímně praví, že „za peníze v Praze dům“. Řečeno hezky natvrdo, za peníze lze pořídit všechno a nemusí jít zrovna jen o nemovitosti. Dobrodružství je dnes v kurzu a ze života si musíme urvat co nejvíce zážitků. Adrenalinové aktivity nechybí v nabídce žádné cestovní kanceláře hodné svého jména. Protože až se budete vytahovat před kamarády, povalováním na chorvatských plážích nikoho neohromíte. Musíte dál, výš a extrémněji. Plavání ve vodě na okraji Niagarských vodopádů? Dobrý začátek. Špatný není ani třicetidenní pobyt v australské buši jen s domorodým průvodcem, vakem na vodu a brčkem na vyšťourávání termitů. Jestli se ale chcete opravdu blýsknout, musíte na pořádný kopec, ideálně na ten nejvyšší.


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Že na to nemáte věk, fyzičku ani psychickou odolnost, to je přece úplně jedno. Máte peníze, ne? Za peníze v Praze dům, Niagáry a termiti, tak proč ne Everest? Zaplatíte si nejlepší vybavení, pár dní tréninku a armádu šerpů – to by bylo, aby vás na ten vrchol nevytáhli. Náš redakční kolega Marek Telička, šéfredaktor časopisu Příroda, před nedávnem vzpomínal na svůj výstup na africké Kilimandžáro. A popsal scény jako z absurdního divadla. Například když několik nosičů doslova tlačilo obtloustlého turistu k vrcholu hory. Nebo když se párek postarších Němců rozhodl si při výstupu odpočinout – v křeslech, která tam pro ně nosiči dovláčeli. Když na to máte, nic není nemožné.

Současný byznys na Everestu je v principu úplně stejný. Z dvou set těl, která na hoře zůstala, se zde polovina objevila v posledních dvaceti letech. Na vrchol se snaží dostat úplně všichni: teenageři i čerství důchodci. Řada z nich si však cepín osahá až těsně před prvním výstupem. A že má být horolezectví pro tvrdé muže a odolné ženy? Ale prosím vás… Za peníze v Praze dům.

Podívejte se na podrobný obsah 100+1 zahraniční zajímavost 10/2013