100+1 3/2013 SPECIÁL Svět obrazem: Kronika roku 2012

100+1 3/2013 SPECIÁL Svět obrazem: Kronika roku 2012
Vážení čtenáři, v pátek (25. 1. 2013) budete v rukou držet první číslo nového speciálu 100+1 Svět obrazem. Naším hlavním tématem je ohlédnutí za uplynulým rokem a jeho nejdůležitějšími událostmi, jež se ocitly v hledáčku nejlepších fotografů. Elektronická verze je k dispozici již nyní.

Lednové ztroskotání luxusní výletní lodi Costa Concordia získalo rozměr tragické frašky po té, co postupně vyšly najevo další a další detaily neštěstí. Nejen fanoušci sledovali fotbalové mistrovství Evropy, mimořádně úspěšný rok českých tenistů a sportovní vyvrcholení roku, letní olympiádu v Londýně.

Elektronická verze:

  

Dech beroucím výkonem na pomezí vědy, techniky a sportu byl seskok rakouského dobrodruha Felixe Baumgartnera z hranice vesmíru, při němž překonal rychlost zvuku i několik rekordů. Že nás příroda stále dokáže překvapit a zaskočit, ukázala superbouře Sandy, při své cestě z Jamajky na sever podél amerického pobřeží, bičující pevninu stokilometrovým větrem, zdvíhající několikametrové vlny a přinášející do severoamerických měst katastrofu neobvyklého rozsahu.

Planetu Zemi sledují nejen objektivy fotografů, ale také citlivé senzory mnoha družic, kroužících nad našimi hlavami. I díky nim víme, že letošní arktické léto bylo tak teplé, že povrch grónských ledovců částečně roztál na 97 % jejich plochy, a můžeme sledovat, jak během desetiletí mění tvář středoamerického pobřeží zakládání nových krevetích farem i voda, čerpaná z několika kilometrů hlubokých vrtů v saudskoarabské poušti a umožňující zakládat nová a nová pole.

Tyto a další události, které by neměly být zapomenuty, najdete v doprovodu nejlepších fotografií v naší kronice roku. 

Příjemné čtení přeje Jan Miklín, šéfredaktor