100+1 historie 5/2015: Navždy ztracená Podkarpatská Rus

100+1 historie 5/2015
Podkarpatská Rus měla být mostem mezi východem a západem. Místo toho neustále doplácela na dějinné střety světových mocností, které se přetahovaly o její území.

Slavíme sedmdesát let od konce druhé světové války a ani po těch letech se však na mnoha věcech nedokážeme shodnout. Pro někoho se pravými osvoboditeli stali Spojenci a ruská vojska představovala jen neblahou předzvěst nové nesvobody.


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

 

Po dlouhá léta se mlčelo i o tom, jak bezprecedentně uchvátil Stalin po válce Podkarpatskou Rus, do níž Československo investovalo tolik energie, peněz a lidského potenciálu. Tato kapitola našich dějin je ostatně i jedním z témat tohoto čísla. Emoce dodnes rozdmýchává i naše poválečné vyrovnání s oněmi tísnivými protektorátními lety.

Odsun českých Němců měl v mnohých případech podobu neomluvitelného bezpráví, krutosti a zastírání vlastních vin. A nepříjemnou pachuť má i kauza vatikánského „překladiště“ prominentních nacistů čekajících na svou cestu do bezpečí Jižní Ameriky, o níž se zmiňujeme v článku Martina Nekoly, který pro vás vybral nejzajímavější filmy zachycující další osudy nacistických zločinců. Jisté je totiž jen jedno: ani po sedmdesáti letech ještě není řečeno vše…

Podrobný obsah aktuálního vydání 100+1 historie