100+1 historie 6/2015: Vlasta Burian, král komiků nebo kolaborant?

100+1 historie 6/2015
V této zemi se snad nenajde nikdo, kdo by ho neznal. Viděli jsme ho jako Hadimršku, Ducháčka, přednostu stanice, Lelíčka, papírníka Putičku nebo královského rádce jménem Atakdále… Co ale víme o životě Krále komiků?

Narodil se jako Josef Vlastimil Burian 9. dubna 1891 v Liberci do rodiny krejčího a zapáleného ochotníka Antonína Buriana. Rodina se po deseti letech stěhuje na pražský Žižkov a tady Vlastík poznává divadelní magii. Tatínek ho brává do Národního divadla na operu. Vedle té ale chlapce baví i sport. Jezdí na kole, hraje tenis a fotbal – je dokonce brankářem ligového klubu A. C. Sparta. Jenže láska k divadlu je silnější. Vyučený obchodní příručí nejprve baví své přátele při večírcích, ale jeho nadání nezůstane utajeno ani široké veřejnosti.


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

 

Brzy se objevuje v malých rolích na velkých jevištích – třeba ve Švandově nebo vinohradském divadle, a vystupuje také s Karlem Hašlerem v pražských kabaretech. Publikum ho miluje! Tatínek nejdřív není nadšený – vždyť divadlo není pořádné povolání. Když ale synovo vystoupení vidí na vlastní oči, pochopí, že pro jeho Vlastu žádná jiná dráha neexistuje!

Burian si v roce 1925 založí vlastní divadlo a 19. prosince 1930 je pak přestěhuje do nového paláce Bánské a hutní společnosti v Lazarské ulici. Tady už má nejen sál, ale i dílny, atelier, módní salon, a dokonce kino Vlasta. A je to jeden z nejvýdělečnějších podniků svého druhu. Zájem publika je tak obrovský, že se někdy hraje i víckrát denně. Vždycky mají vyprodáno!

Milovaný luxus

Šéf svou popularitu přikrmuje filmovými rolemi. Začíná u němého filmu, ale už po čtyřech snímcích točí se zvukem. Jeho dvorním režisérem je nejprve Karel Lamač, poté, co opustí republiku z obavy před nacisty, pracuje Burian s Macem Fričem, Miroslavem Cikánem, Vladimírem Slavinským, Janem Svitákem… Některé filmy točí souběžně v české i německé verzi. Však si ho producenti také považují – za jedinou roli dostává celých 100 000 korun. Pro srovnání: největší ženské hvězdy té doby - Adina Mandlová či Lída Baarová - mají honoráře až desetkrát nižší!

Vlasta je prostě jen jeden! Lidé ho zbožňují. Proto vydělává i v reklamě – prodávají se bonbony Burianky i růže Vlasty Buriana. Král komiků si vydělané peníze umí užít! Pořídí si vilu v Dejvicích, ve které nechybí tělocvična, bazén či tenisový kurt. Sponzoruje národní cyklistické mužstvo. Jezdí luxusními vozy a často si zve velkou společnost. Na zahradě každodenně vyvěšuje vlajku s vlastním erbem!

Celý článek najdete v aktuálním vydání 100+1 historie 6/2015