100+1 historie Speciál zima 2017: Lesk a bída první republiky

100+1 historie Speciál zima 2017
Drogy hrály v dějinách nejrůznější úlohu. Za první republiky se staly i otázkou módy a luxusu. Alkohol, cigarety a kokain měly ve vyšší společnosti své pevné místo.

V jedné z vyhlášených pražských kaváren pod lustrem z jabloneckého broušeného skla sedí v rudých plyšových křesílkách elegantní pár. Protože se píše rok 1926 a veřejnost ještě není seznámena s ničivými účinky nikotinu na lidské zdraví, oba rozkošnicky potahují ze svých cigaret, což celé scéně dodává na klasické eleganci.


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Stačí nepatrné pokývnutí módně napomádované hlavy, aby se u dvojice zjevil číšník v dokonale čistém a vyžehleném bílém sáčku a vyleštěných botkách. Pod podávaným účtem na stříbrném podnose se diskrétně skrývá pytlík obsahující malé množství bílého prášku, jehož účel je stejně výmluvný, jako úsměv vrchního. Mladý gentleman vyndá ze své portmonky částku, která i po odečtení útraty výrazně převyšuje to nejštědřejší spropitné.

Dělat číšníka za první republiky se zkrátka oplatilo. Personál se nemusel spoléhat pouze na skromná dýška nevděčných hostů. Pokud byl vrchní dostatečně podnikavý, mohl si sehnat na tehdejší poměry docela slušný vedlejší příjem coby drogový dealer.

Tip: Obsah nového Speciálu 100+1 historie zima 2017

Raný drogový byznys nabízel skutečně velký potenciál. Jen po Praze se procházelo přes dvanáct tisíc kokainových labužníků a drogová policie neexistovala. Až teprve v roce 1928 vznikla první Ústředna pro potírání nelegálního obchodu s omamnými prostředky a i ta měla policistů, že by je na prstech jedné ruky spočítal. A to ta ruka mohla mít jen čtyři prsty.

Ani tresty pro usvědčené milovníky narkotických lahůdek nebyly nějak závratně vysoké. Dalo by se dokonce tvrdit, že byly nízké, jako morálka v pojízdném nevěstinci u česko-německých hranic. Tresty za obchod s omamnými jedy jsou poměrně nepatrné, takže nelze užíti odstrašující metody a potrestati dopadené viníky exemplárně, postěžoval si policejní komisař Jaroslav Švejnoha v dobové příručce Systém kriminalistického vzdělávání.

Prvorepublikové hvězdy se slabostí pro sněžné radovánky byly schopné za své bílé hobby platit slušné sumičky. Mohly si to dovolit. Mezi nadšené uživatelky kokainu prý patřily i největší osobnosti stříbrného plátna, jako Lída Baarová, Adina Mandlová, nebo třeba Ljuba Hermanová.

Celý článek a mnoho dalšího o první republice najdete v novém Speciálu 100+1 historie zima 2017