100+1 Speciál jaro 2015: Největší záhady historie

100+1 Speciál jaro 2015
Je hodně událostí v historii, na které už možná nikdy nenajdeme odpověď: Tajemné šifry malířů obrazů - Kdo může za záhadné kruhy v obilí - Kde skončily německé chemické zbraně - Co nám chtějí říct podivuhodné knihy? A mnoho dalšího...

Znáte ten příběh? Začíná v Římě někdy v prvním století: Mezi obyvateli země se šíří historky o obávaném tajném společenství, jehož praktiky všechny právem znechucují a děsí. Členové té zvrhlé sekty prý při svých tajných obřadech provozují kanibalismus a sourozenecké sexuální orgie, pojídají novorozence a za svůj symbol zvolili nástroj mučení a smrti. A hlavně: odmítají uctívat císaře. Zvláště poslední prohřešek je pro římský senát důvodem k podporování šíření děsivých historek mezi lidem. A především důvodem k zavedení přísných postihů vedoucích k vymýcení této nebezpečné sekty… křesťanů.


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Absurdní obviňování raných křesťanů se zrodilo z nevědomosti a strachu římských občanů: Křesťané ke svým obřadům nepřipouštějí nikoho nepovolaného. K tomu přece musejí mít důvod! Jenže utajení plodí strach a nenávist většinové společnosti. Křesťané jsou tak nuceni se stále více skrývat a jejich pronásledování a útlak tím víc roste. Vzniká pověstný začarovaný kruh. Důkazů zvrhlých rituálů se přitom najde dost: když křesťané pořádají „hostiny bratrské lásky“, nemůže v tom přece být nic menšího než krvesmilstvo. Při svých obřadech tito sektáři přijímají lidské tělo a lidskou krev. A odkud berou čerstvé zásoby? Určitě si je obstarávají „zachraňováním“ odložených novorozenců. Proč by jinak tak ochotně sbírali nechtěné římské děti? A to jejich uctívání kříže – nástroje sloužícího k popravám, je bezpochyby zlověstným znamením.

Někdy v nás zkrátka nevyjasněné otázky a záhady budí podezření, strach a třeba až nenávist – a netýká se to jen tajných organizací, sekt a náboženství. Takovéto příběhy by měly být i dnes odstrašujícím příkladem a připomínkou toho, abychom při setkání s něčím neznámým a třeba i zdánlivě hrozivým neztráceli zdravý rozum a úsudek. To je snahou i jarního speciálu 100+1, v němž se fakta a racionální myšlení utkají se spoustou záhad, tajemství a spikleneckých teorií. Dočtete se třeba, jak psychologové vysvětlují paranormální jevy nebo zdánlivě magické kousky mentalistů, že léčba elektromagnetickým zářením je jen novodobým šarlatánstvím a proč se nemusíte obávat spiknutí tajných organizací, jež by chtěly vládnout světu.

Ale aby to nebyla jen protivně pragmatická fakta, zdaleka ne na všechny otázky dostanete jednoznačnou odpověď. Stále ještě třeba nevíme, kdo byl záhadný vězeň se železnou maskou, zda na papežskou stolici v 9. století skutečně usedla žena a jak vznikly některé kruhy v obilí. Alespoň se tak můžete věnovat vlastnímu hloubání a k hledání pravdy přizvat představivost. Některé záhady záhadami nejspíš prostě zůstanou, a proto je máme tak rádi i v jednadvacátém století.

Podrobný obsah speciálu 100+1 zahraniční zajímavost Největší záhady historie