100+1 zahraniční zajímavost 15/2015: Potřebuje Británie monarchii?

100+1 zahraniční zajímavost 15/2015
Britská královna Alžběta II. letos 9. září překonala v délce vládnutí svou praprababičku Viktorii: na trůnu toho dne seděla již 63 let a 216 dní. Monarchie však ve 20. století zažila vedle vzletů také skandály a propady. A hlasy požadující její konec nikdy neutichly

Na oslavu rekordu vydali Britové nové mince s vyobrazením panovnice, muzeum Madame Tussaud’s převléklo královninu figurínu do jiných šatů, a potravinářská společnost Kellogg’s dokonce představila speciální cereálie ve tvaru diamantů, perel a zlatých lupínků.

O oblíbenosti britské vladařky, potažmo celé královské rodiny zkrátka nemůže být pochyb – v nedávné anketě The Sunday Times se pro Alžbětu II. vyslovilo 27 % všech dotázaných, čímž porazila Alžbětu I. s 13 % i Viktorii s 12 %. Toto prvenství však lze přičíst také skutečnosti, že většina hlasujících uživatelů nezažila na trůně žádného jiného vladaře. Přesto můžeme bez větší nadsázky prohlásit, že hlavní pilíř oblíbenosti panovnické rodiny představuje právě královna.



Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Ovšem například populární televizní komik a kuchař Jamie Oliver se k výročí postavil po svém a poslal královně svérázné přání: „Gratulace, Vaše Veličenstvo! Strávila jste třiašedesát let vykonáváním práce, na niž by stačila hlava odlitá z těsnicí pěny!“ A přidal komentář k prohlášení jistého reportéra, že panovnice připomíná vlak, který neúnavně supí dál. „Nemůžete srovnávat královnu Alžbětu a vlaky. Vlaky totiž lidé potřebují – stále slouží, i v moderní éře. Tak prosím nebuďte na vlaky oškliví!“

Ponechme stranou, že pak ještě přirovnal královniny klobouky k neobřezanému šmoulímu penisu. Každopádně tak Oliver prostřednictvím absurdního humoru, přesto však trefně vyjádřil námitky odpůrců monarchie – tedy zda musí Spojené království nadále zůstat královstvím a nemohlo by si proměnit ve federaci republik bez panovníka.

Podrobný obsah 100+1 zahraniční zajímavost 16/2015