100+1 zahraniční zajímavost 16/2015: Město, kde je puška povinná

100+1 zahraniční zajímavost 16/2015
V coloradském městečku Nucla (které zbytek Států považuje za „vidlákov“) se problém s kriminalitou pokusi vyřešit po svém. Zavedli povinné držení zbraní. Více se dočtete v reportáži z Washington Postu

Něco málo přes tři sta tisíc Čechů vlastní zbrojní průkaz a ve skříních a trezorech skladujeme na sedm set tisíc střeleckých pokladů. Je to málo, nebo moc? Ve srovnání se zeměmi, jako je Japonsko, kde se prakticky nelze ke zbrani dostat legálně, jde o vysoké číslo. Jenže třeba v USA připadá na sto lidí zhruba 90 „kvérů“…

V množství držených zbraní patříme mezi evropský průměr a i počty vražd, k nimž došlo legálně drženými zbraněmi, u nás zůstává na minimální úrovni. Nikdy jsme nezažili střelbu ve škole, po českých ulicích se nepoflakují gangy náctiletých bez budoucnosti, kteří by si své „rajony“ žárlivě střežili i za cenu smrtících přestřelek. Pokud znáte někoho, kdo zemřel na následky střelné rány, pak se nejspíš jedná o případ z mysliveckého honu a šlo o náhodu. 


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Spojené státy představují jiný svět. Všechny zmíněné problémy tam nabývají neuvěřitelných rozměrů a debata o omezení držení zbraní se nyní vede snad nejzuřivěji za celou historii. Stala se snadná dostupnost zbraní příčinou větší míry násilí? Nebo je na vině spíš kultura, kterou vytvářejí akční filmy, modla peněz vydělaných za každou cenu a koncerty rapperů s IQ 80, kteří všechny svoje posluchače oslovují „negře“?

Existují státy, především na severu USA, které se považují za kulturní – a jejich představitelé držení zbraní silně omezili. Jinde, zejména v zemědělských oblastech na jihu a ve středu země, převládá názor, že zbraně představují pouze nástroj a samy o sobě rozhodně nejsou o nic nebezpečnější než třeba auta. Problém tkví v lidech, a jestliže se mají „hodní“ bránit těm „zlým“, musejí být ozbrojeni.

Skutečně by zemřelo tolik studentů při střelbě ve školách, kdyby měl každý teenager u sebe pistoli a mohl útočníka zastavit? Nebo by se mnohem více lidí pozabíjelo při banálních hádkách? Těžká otázka. V coloradském městečku Nucla (které zbytek Států považuje za „vidlákov“) ji zkusili vyřešit a zavedli povinné držení zbraní. V reportáži na straně 16 si přečtěte, jak se teď místním žije.

Podrobný obsah aktuálního vydání 100+1 zahraniční zajímavost 16/2014