100+1 zahraniční zajímavost 17/2012

100+1 zahraniční zajímavost 17/2012
Zítra vychází čerstvá Stoplusjednička. Elektronickou verzi naleznete již nyní ve čtečce iReader. Níže úvodník šéfredaktora magazínu 100+1 zahraniční zajímavost.

Vážení čtenáři,

možná se vám to nezdá, ale žijeme v optimistickém věku. Taková věc se s železnou pravidelností v lidských dějinách opakuje s tím, jak přichází dlouhá období bez devastujících válek. Technologie se rozvíjejí a vytvářejí dojem, že kvalita života už nikdy nemůže klesnout pod aktuální standard. Rolníci žijící pod vládou silné faraonské dynastie, v bezpečí a s dostatkem vláhy přivedené novými zavlažovacími kanály, si museli připadat jako ve zlatém věku.

Jsme na tom stejně. Šedesát let se rozsáhlé války západnímu světu vyhýbají, a pokud už se do nich zapleteme, exportujeme je na jiné kontinenty. Lékaři dělají nemožné na počkání a zázraky do tří dnů. Soukromé kosmické společnosti již plánují, jak a kde dolovat vzácné kovy na asteroidech. A americká NASA se zcela vážně začala zabývat projektem „warpového pohonu“. Ten byl až doteď pouze sci-fi fantazií a vidět jste ho mohli maximálně ve Star Treku, když kosmická loď vyrazila nadsvětelnou rychlostí a zmizela, jen aby se záhy objevila na druhém konci galaxie. I kdyby se však ukázalo, že nadějným teoretickým výpočtům stojí v cestě realita a žádná Enterprise nikdy nevzlétne, rozhodnutí americké agentury o něčem svědčí.

Je to technologický optimismus. Víra, že můžeme osídlit celý vesmír a že stojí za to věnovat čas a peníze na prozkoumání i těch nejméně pravděpodobných možností. Stejná víra, která dovedla Kolumba do Ameriky a bratry Wrightovy k létajícímu stroji. Tato báječná epocha asi nepotrvá navěky a jednou z ní přijde vystřízlivění. Ale dokud trvá, je krásné snít.

Příjemné čtení přeje David Bimka, šéfredaktor.