100+1 zahraniční zajímavost 18/2012 – Člověk rychlejší než zvuk. Felix Baumgartner: seskok z výšky 39 kilometrů

100+1 zahraniční zajímavost 18/2012 – Člověk rychlejší než zvuk. Felix Baumgartner: seskok z výšky 39 kilometrů
Ve středu 24. 10. 2012 vychází 100+1 zahraniční zajímavost 18/2012. Přináší zcela detailní pohled na seskok Felixe Baumgartnera, vč. unikátní infografiky. Rozhodně byste neměli minout téma o chytrosti parazitů nebo materiál ze sedmého ročníku výstavy veteránů v Londýně Concours d’Elégance. O projektu Blueseed více úvodník šéfredaktora. Elektronická verze již nyní ve čtečce iReader.

Vážení čtenáři,

v tomto čísle můžete obdivovat nápad, kterému k dotažení chybí jen pár kroků. Projekt Blueseed je společným dítětem několika mladých lidí, kteří se rozhodli žít mimo běžná omezení. A to znamená se v první řadě zbavit dohledu vlád. Muži v kravatách a drahých oblecích rozhodně nevypadají jako nebezpeční anarchisté.

Jejich snaha o vytvoření nezávislé kolonie na moři je ale zdaleka nejodvážnějším pokusem o vytvoření komunity, které by nevládl nikdo jiný, než oni sami. Pro milovníka svobody to zní jako rajská hudba, pro politika nebo byrokrata zvyklého na kontrolu jde o noční můru. Moře totiž patří všem, nebo chcete-li, nikomu. Kompetence vlád jsou zde dosti nejasné a svoboda větší, než kdekoli jinde na souši. Právě proto se bude Blueseed houpat na vlnách už za dva roky.

S tím ale souvisí ještě jedna zajímavá otázka: pokud jsou mořské hlubiny všech, jak to bude s těmi vesmírnými? Už nyní se totiž připravují vesmírné moduly schopné těžit vzácné kovy z asteroidů. Nejde o žádné fantazie, ale dobře spočítané komerční projekty. Jsme jen několik let od doby, kdy se budou v blízkém vesmíru prohánět novodobí prospektoři. Budou si soukromé společnosti divoce zabírat „klajmy“ jako to dělali naši předci na Klondiku během zlaté horečky? A co planety? Bude Mars té země, která si na něm jako první postaví základnu? Nebo se všechny státy světa sejdou na velké konferenci a domluví si rozparcelování?

A dostane něco i země, jejíž vesmírný program sestává maximálně z křesla a velikého praku? Možná, že se na projektu Blueseed ještě něco důležitého naučíme.

Příjemné čtení přeje David Bimka, šéfredaktor