100+1 zahraniční zajímavost 20/2012 – Tajemné mayské proroctví: Zánik světa, nebo omyl v kalendáři?

100+1 zahraniční zajímavost 20/2012 – Tajemné mayské proroctví: Zánik světa, nebo omyl v kalendáři?
Tak co, máte nakoupené zásoby, sklep uzpůsobený k přežití a ve skříni antiradiační oblek, generacemi vojáků zvaný „atombordel“? Ne? Tak to s koncem světa asi neberete zas tak moc vážně. Samozřejmě, museli byste být blázni, kdyby ano. 100+1 20/2012 vychází 21. 11. 2012.

Vážení čtenáři,

konce světa se prorokují už od jeho počátku. Tedy abychom si rozuměli – od chvíle, kdy si lidé uvědomili svoji existenci. Strašení koncem všehomíra (tzv. eschatologie) je výborným nástrojem k ovládání ostatních. Strašili jím Babyloňané, strašili jím Mayové, strašili jím Aztékové. A strašili jím i křesťanští vizionáři, i když nutno podotknout, že se katolické instituce na takové výkřiky vždycky mračily. Konec světa a druhý příchod Kristův je sice součástí oficiální církevní nauky, ale spíše jako jakási vzdálená idea, metaforický obraz. Žádný farář vám nebude tlouct do hlavy, že ochutnání zakázaného ovoce v zahradě Eden je do písmene doslovná pravda, a obdobně po vás žádný nebude chtít, abyste se osobně připravili na zničení planety.

Elektronická verze:

  

Přesto se najdou lidé, kteří budou konec světa vždy očekávat s nadšením. Fatalismus je tak nějak zakódovaný v lidské psychice a asi potřebujeme mít pocit, že včera bylo líp. V podstatě to připomíná jepice, které obvykle žijí jen jediný den. Umíte si představit, jak jepice-důchodkyně nadávají na současné vteřiny a vzpomínají na staré zlaté minuty? Jak se v nich žilo lepším, duchovnějším životem a svět mladých jepic neovládal konzum? A co teprve několik měsíců nazpátek? To vám jepice žily v dokonalé harmonii!

No, dost ironie. Užijte si náš článek o tom, jak se mayský kalendář jen překlopí do nového cyklu a svět se 22. prosince probudí do nového rána. A buďte klidní. Budeme mít totiž zrovna na krku vánoční stres a nejeden z nás si bude přát, aby to toho jednadvacátého opravdu bouchlo.

Příjemné čtení přeje David Bimka, šéfredaktor