100+1 zahraniční zajímavost 3/2015: Nejzáhadnější místa na Zemi

100+1 zahraniční zajímavost 3/2015
Nachází se v bermudském trojúhelníku brána do jiných dimenzí? Žije ve skotském jezeře tajemná příšera? Podařilo se na Sahaře objevit pozůstatky mimozemské základny? Řada míst na světě je opředena tajuplnými příběhy, vysvětlení však mnohdy zní pozemsky jednoduše

Psal se prosinec 1945, když ze základny amerického námořnictva Fort Lauderdale na Floridě odstartovala pětice bombardérů z letky 19 na rutinní cvičení. Zpočátku vše probíhalo hladce. Ve čtyři hodiny odpoledne ale velitel letky ohlásil problémy. Nebyl si jistý svou pozicí a kompas nefungoval správně. Pak došlo ke ztrátě spojení a od té doby už letku 19 nikdo nespatřil. Navíc zmizelo i jedno z letadel povolaných k prozkoumání oblasti.


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Trosky strojů se dodnes nenašly. Jde přitom jen o jeden z řady případů, kdy se v oblasti tzv. bermudského trojúhelníku ztratila letadla či lodě. Asi nejvíc vešla záhadná zmizení ve známost díky knize Bermudský trojúhelník od Charlese Berlitze: na trhu se objevila v roce 1974 a prodalo se jí téměř dvacet milionů výtisků. Od té doby se oblasti věnovalo bezpočet autorů „záhadologické“ literatury. Vynořila se řada senzačních tvrzení: v bermudském trojúhelníku prý řádí UFO, nachází se tam brána do jiných dimenzí, lodě potápí výtrysky metanu z mořského dna… V roce 1975 se však spisovatel a pilot Larry Kusche ponořil do původních pramenů a vyšetřovacích zpráv a jeho závěr zněl: počet ztracených lodí a letadel v trojúhelníku není o nic vyšší než kdekoliv jinde na Zemi.

K některým případům zmizení nejspíš vůbec nedošlo a lze je připsat spíš bujné fantazii záhadologů. Co se tedy stalo s letkou 19? Kusche prostudoval čtyřsetstránkovou vyšetřovací zprávu námořnictva a zjistil, že Charles Berlitz řadu detailů překroutil nebo si je rovnou vymyslel. „Kdyby napsal, že loď byla červená, pak je takřka jisté, že měla ve skutečnosti úplně jinou barvu,“ komentoval tehdy Kusche spolehlivost Berlitzových tvrzení. Letka 19 se zkrátka zřejmě ztratila ve špatném počasí, a když strojům došlo palivo, zřítily se do moře. Nelze se pak divit, že se trosky v tak rozsáhlé oblasti s natolik hlubokým dnem nikdy nenašly.

Celý článek o záhadných místech na Zemi najdete v aktuální 100+1 zahraniční zajímavost 3/2015