Příroda 7-8/2013

Atleti z říše tučňáků
Výběr z obsahu: 
  • Český výzkum v Antarktidě
  • Setkání s potrhlými anděly
  • Nerudný samotář
  • Největší letci všech dob
  • Bambusový les z kamene


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Dokument aktuálně na DVD: Madagaskar

Madagaskar se od africké pevniny oddělil už před zhruba 160 miliony let. Dnes je čtvrtý největší ostrov světa domovem pro více než 250 000 živočišných druhů, z nichž plných 70 % nenajdete nikde jinde na zeměkouli. Výrazným příkladem místní fauny jsou lemuři, sifakové, proměnliví chameleoni nebo smrt rozsévající dravé fosy. O životní prostor tady bojují největší brouci a nejpodivnější pavouci světa. Za mnohotvárností zvířecí říše nezaostává ani neživá příroda. Například vápencový masiv Ankarana protkaný kaňony, jeskyněmi a podzemními řekami působí jako gigantické bludiště. Další informace

Nejlepší fotografové divočiny

Wildlife Photographer of the Year
Nejpozoruhodnější snímky z mezinárodní soutěže Wildlife Photographer of the Year, která je nejprestižnějším kláním svého druhu a jehí první ročník se odehrál už před 49 lety.

Rozhovor

Český výzkum v Antarktidě
O obtížích badatelské činnosti na bílém kontinentu, tamní české stopě, vulkanické činnosti, důvěřivých i drzých zvířatech a zejména o české výzkumné stanici s geologem Lukášem Krmíčkem

Cestopisy

Pouště, hory a pevnosti
Maroko je z velké části vyprahlou zemí. Většinu jeho povrchu pokrývá kamenitá poušť hamada, ze které ční pásmo pohoří Atlas, skály pozoruhodných tvarů a místy také několikasetmetrové písečné duny.

Setkání s potrhlými anděly
Batolci červení patří k našim nejvzácnějším motýlům. Objeví se jen v červenci a srpnu a na jejich spatření musí člověk velmi dlouho trpělivě čekat. Pak se mihnou kolem a zase jsou pryč.

Království zvířat

Zvířata v pilulkách
Suroviny na výrobu tradičních čínských léků pocházejí i z živočichů čelících bezprostřední hrozbě vyhynutí. Vzhledem k tomu, že toto odvětví je stále na vzestupu, se nabízí otázka, jaký má rozmach čínské medicíny dopad na ohrožené živočišné druhy.

Nerudný samotář
Nosorožci tuponosí jsou známí svými na první pohled nevypočitatelnými a přitom bleskurychlými útoky na lidi i auta. Většinou ale drama končí po pár metrech.

Batole z rodiny kolosů
V Africe všichni touží vidět především šelmy, ale při spatření mláďat téměř jakéhokoli zvířecího druhu roztává srdce každého milovníka přírody. Může se jednat třeba o nemotorné mládě nosorožce bílého, které v dospělosti doroste do dvou a půl tunového obra.

Oběti „alternativní medicíny“
Na cizokrajných tržištích může člověk běžně narazit na jevy, jimž se oči až zdráhají uvěřit. Jako například prodej sušených chameleonů, jejichž spalování má dozajista nějaký „kouzelný“ účinek.

Potápěč a skálolezec
Tučňák skalní je dobrým potápěčem, ale zároveň se skvěle pohybuje na skalách. Na rozdíl od ostatních tučňáků nepřekonává překážky klouzáním po břiše nebo nemotorným lezením, ale jejich přeskakováním.

Největší letci všech dob
Létající tvorové lidstvo odjakživa fascinovali a moderního člověka inspirovali až k sestrojení prvních letadel. V minulých geologických obdobích se přitom vzduchem proháněli podstatně větší tvorové než dnešní albatrosi.

Vražedkyně na modlitbách
Kudlanka nábožná je jediný u nás žijící zástupce z řádu kudlanek. Jaromír Tomeček v knize Neklid o nich napsal: „Žádný stegosaurus nebyl nadán takovou vášní žrát, žádný z těch ozubených velkoještěrů nedokázal svou kořist pohltat v tak krátké době.“

Království rostlin

Pod ochranou Jozueho stromu
Národní park Joshua Tree je známý díky charakteristickým porostům juky krátkolisté, přezdívané „Jozueho strom“. Rostlina nejenže dává krajině nezaměnitelný charakter, ale především vytváří pro mnoho živočichů prostředí vhodné pro život.

Nenápadná tajemství přírody

Když zmizí ptáci
V amazonském deštném lese vědci odhalili překvapivou evoluční adaptaci stromů na úbytek ptáků. Na počátku pozoruhodného odhalení stál fakt, že semena jednoho druhu palem se za poslední léta prokazatelně zmenšují.

Bambusový les z kamene
Nedaleko turistického centra Skalní mlýn v Moravském krasu zeje jako brána do podzemí mohutný jeskynní vchod. Výrazný skalní útvar byl lidem znám odnepaměti, ale dodnes si uchovává nejedno tajemství.

Světy pod mikroskopem
Duch žabí budoucnosti, Tykadlo jako dračí ocas, Zárodky příštích rostlin a Pracovní nástroje včel


Zpět na Příroda