100+1 11/2013: Kdo pokreslil Zemi záhadnými obrazci?

Vznikly před stovkami, někdy i tisíci lety. Důvod jejich vytvoření zůstává neznámý, ale snad právě proto přitahují geoglyfy neustále velkou pozornost. V aktuálním vydání 100+1 vám ukážeme ty nejkrásnější obrazce

Až to přijde, budeme připraveni. Až přijde co? Přece až se bohové rozhodnou sestoupit na Zemi, najdou všude po naší planetě nachystané dopravní značky. Někde kolibříky, jinde hady, na dalších místech zase obry a koně. Všechno pěkně připravené, aby nedošlo k božskému dopravnímu kolapsu.

Nebo máte pro ty fantastické, obrovité útvary jiné vysvětlení? Švýcar Erich von Däniken je proslulý svými mimozemskými teoriemi a pro peruánskou planinu Nazca jednu má. V zásadě se drží historky o dopravním značení pro bohy, pouze s tím rozdílem, že mezi „značkami“ dokázal najít i stopy pneumatik. Dlouhé, odnikud nikam vedoucí linie, které nezobrazují žádná zvířata ani mytické tvory, jsou podle něj stopami po podvozcích kosmických lodí. Bohové, jak se zdá, už tu byli.


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Däniken je samozřejmě autor populární literatury a vědci nad jeho teoriemi pohrdlivě ohrnují nos. Přiznejme si ale, že vysvětlení, jako jsou diagramy s konstelacemi hvězd nebo rituální cesty, kterými kněží putovali uctívat nadpřirozeno, nemají tu správnou šťávu. Nicméně jedno víme téměř jistě – ať už geoglyfy sloužily k jakémukoliv účelu, nikdo je zřejmě primárně nevytvářel jako umělecká díla. Lidově řečeno, když máte sotva co do huby, nebudete si ve stráni vyrývat stometrového koně. Musíte mít pádný důvod a takovým je třeba přízeň boha-hřebce nad vaším stádem tady na zemi nebo spokojené cválání nekonečnými pastvinami posmrtného světa. Kéž by s sebou i moderní geoglyfy nesly více významu než jen megalomanské vyrývání vlastního jména do písku.

Prohlédněte si podrobný obsah 100+1 zahraniční zajímavost 11/2013