100+1 1/2013 SPECIÁL – Malý Atlas Světa 2013

100+1 1/2013 SPECIÁL – Malý Atlas Světa 2013
Dnes vyšel speciál titulu 100+1 zahraniční zajímavost 2013. Elektronickou verzi máte k dispozici již nyní nejen ve čtečce iReader.

Vážení čtenáři,

kdo někdy nezatoužil po tom hodit všední starosti za hlavu a procestovat svět. Nebo alespoň Evropu. Krom odvahy k tomuto kroku často chybějí i peníze. S námi však nepotřebujete ani jedno. Po loňském velkém úspěchu jsme si pro vás tentokrát nejen pro předvánoční čas připravili další malý atlas světa.

Elektronická verze:

  

Tento speciál 100+1 vás doslova provede celým světem. Budete se moci začíst do příběhu neuvěřitelného panování turkmenského vůdce Saparmurata Atajeviče Nijazova, jehož diktatura si v ničem nezadá s kultem osobnosti Stalina. Provedeme vás nelítostným (a zdá se, že i nekonečným) bojem kolumbijských politiků s narkomafií a zavítáme do Středoafrické republiky, která bohužel upoutala zahraniční zájem pouze v souvislosti se svou chudobou a krutostí svých prezidentů. Divit se budete například i v Japonsku – vždyť tato země, která svým ekonomickým růstem v minulosti ohromila svět, dnes řeší zásadní problém: jak zachránit národ, jehož děti odmítají mít děti.

Při pročítání tohoto čísla začnete možná trochu přemýšlet o aktuální situaci ve světě, který na mnoha místech není rozhodně ideálním místem pro život. Například v Angole dnes žije jen hrstka lidí, kteří pamatují doby bez násilí a vraždění, situace v Demokratické republice Kongo se v podstatě už 60 let zhoršuje, většina ze sedmi tisíc filipínských ostrovů je každý rok mezi červencem a říjnem postižena některým ze zhruba dvaceti tajfunů a Peru má sice obrovské přírodní bohatství, ale většina jeho obyvatel se potácí na hranici chudoby. Možná i díky tomuto speciálu zjistíte, že se nám zde v srdci Evropy nežije vůbec špatně.

Přejeme vám, ať se vám splní vaše sny a podaří se vám navštívit vaše vysněné destinace, ale hlavně – ať se vždy ve zdraví a v pořádku vrátíte zpět domů. Važme si toho, co máme.

Příjemné chvíle plné cestovatelského vzrušení vám při čtení našeho speciálu za celou redakci přeje Martin Sivák.