100+1 12/2013: Reportáž z CERNu, místa, kde se hledá podstata vesmíru

Centrum pro jaderný výzkum CERN na pomezí Švýcarska a Francie je jedním z velkých hráčů na poli fyziky. Provádí se zde nejnáročnější experimenty, a pokud CERN oznámí nový objev, vědecký svět vždy zadrží dech

Pokud nepočítáme přísně střežená vězení a sejfy velkých bankovních domů, není na světě mnoho uzavřenějších míst: tunely, jimiž prochází Velký urychlovač částic ve výzkumném centru CERN, jsou obvykle přístupné pouze několika vyvoleným inženýrům. Dokonce ani fyzici, kteří řídí experimenty, se do vypulírovaných katakomb většinou nikdy nepodívají.

Právě teď ale probíhá dvouletá odstávka celého zařízení. Technici nyní šroubek po šroubku kontrolují a vylepšují statisíce tun plastu, oceli a magnetů, z nichž toto největší vědecké zařízení světa sestává. Redakce stoplusjedničky tak dostala vzácnou šanci se do útrob urychlovače podívat a současně si popovídat s některými vědci, kteří zde pracují. Potkat tu můžete několik desítek českých odborníků, již tady experimentují nebo celé zařízení udržují v chodu. O tom, jak se jim v CERNu žije, pro vás připravujeme reportáž. Prozatím vám přinášíme alespoň malou ochutnávku v podobě rozhovoru s experimentálním fyzikem Danielem Krásenským.


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Kromě výletu do CERNu jsme samozřejmě nezaháleli ani v redakci. Když se daří, tak se daří. Po získání cen od Akademie věd ČR a Unie vydavatelů si stoplusjednička odnesla další úlovek: Tweet roku. Zvítězili jsme v kategorii Média, přičemž jsme za sebou nechali velmi respektovaná periodika a několik televizních stanic, jež nebudeme jmenovat, aby jim nebylo smutno. Místo toho děkujeme všem našim fanouškům, protože o ceně rozhodli svými hlasy právě oni.

Ve světě elektronických krabiček ještě zůstaneme. Stoplusjednička se nyní ve své dotykové verzi kamarádí nejen s iPady a iPhony, ale nově běží i na Androidech. Na Google Play hledejte aplikaci Časopis 100+1 a dejte nám vědět, jak se vám líbí. Když už jsme u toho, podívali jste se na náš nový web www.stoplusjednicka.cz? Pokud ne, máte nejvyšší čas! Čekají tam na vás nejen stovky zajímavostí, ale také spousta cestování a letního čtení!


Příští číslo 100+1 hledejte v trafikách až za čtyři týdny, tedy 27. července. O prázdninách bude stoplusjednička vycházet jako měsíčník, do rytmu dvou týdnů se vracíme opět v září.