100+1 historie 2/2016: Odhalená tajemství Mony Lisy

100+1 historie 2/2016
Kdo seděl Leonardovi modelem? Šlo o šlechtičnu, která se později ocitla v nemilosti? Jeho vlastní matku? Nebo se Leonardo jen „díval do zrcadla“?

V roce 2014 prý prošlo Louvrem devět milionů lidí, jak ale říká jeho bývalý ředitel, celých 80 % se přišlo podívat výhradně na da Vinciho Monu Lisu. Ke kompenzaci vlhkosti vypařující se z návštěvníků, kteří se kolem slavné dámy neustále shlukují, musel být obraz dokonce opatřen vlastní vrstvou silikagelu! Nebo takový William Shakespeare, od jehož smrti letos uplyne pět století. Suverénně vede žebříčky nejuváděnějších dramatiků na světě. A co Mozart, který to „dotáhl“ až na vlastní řadu cukrovinek? Nebo Einstein, který se dostal i na plakáty a trička?


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Jak je možné, že některé osobnosti historie získaly tak neuvěřitelnou proslulost? Vždyť neměly žádné „PR“ oddělení! Navíc největší slávy dosáhli až po své smrti. Nebo jsme jen líní pamatovat si „víc jmen“ a k historii přistupujeme podobně jako dámy a pánové z proslulé komedie Světáci? Taková Marie Curie třeba...! Albrecht z Valdštejna, o kterém také v tomto vydání píšeme, naopak až fanaticky spoléhal na vliv hvězd. Podle kabaly dokonce existuje číslo, které vám zaručí „nesmrtelnost“. Co je na tom pravdy, netušíme. Snad jen jedno měli všechni ti velikáni společné a to byla vášeň pro to, čím se zabývali...

Ať vás historie vždycky překvapí! (a nejlépe hned stoajednakrát!)

Podobný obsah 100+1 historie 2/2016