100+1 historie 3/2016: Proč zanikla legendární Troja?

100+1 historie 3/2016
Jak si vlastně Heinrich Schliemann legendární Tróju, kvůli které jeho kopáči zničili množství archeologických památek, představoval? Práce skončil brzy poté, co vykopal zlatý poklad!

Když na konci května 1873 objevil německý podnikatel Heinrich Schliemann v útrobách pahorku Hissarlik zlatý poklad čítající devět tisíc položek, bez skrupulí jej propašoval do Německa. Podle našich dnešních měřítek jej prostě „ukradl“, byť ho následně daroval berlínskému muzeu.


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

O necelých sto padesát let později archeologové, kteří díky poctivému nálezci získali zcela unikátní soubor stříbrných mincí a zlomků z doby Boleslava II. a jeho syna Boleslava III., místo nálezu raději tají. Mnohem zásadnější než poklad z drahých kovů je totiž okolí nálezu a stopy po životě lidí, kteří s ním přišli do styku či událostí, které ho provázely...

A ještě fascinující je sledovat, jak dávno „přečtené“ kosti a artefakty vydávají díky moderním technologiím nová tajemství. Naprosto neuvěřitelné detaily tak ohlašují vědci po nejnovějších analýzách Turínského plátna, případ jeleních jeskynních lidí zas dobře dokumentuje, že některé poznatky se „přepisují“ už pouhých pár let po jejich zveřejnění. A to mě na historii baví nejvíc!

Prohlédněte se obsah aktuálního vydání 100+1 historie 3/2016