100+1 Speciál léto 2015: Koření

100+1 Speciál léto 2015
Dobré čtení patří k létu a prázdninám stejně jako koření k oblíbeným pokrmům: výraznou a lahodnou dovolenou už jen lehce podtrhne, s prázdninami mdlé chuti zvládne udělat divy

A stejně jako pocházejí aromatické rostliny a byliny z různých koutů světa, bude vám i naše směs reportáží a cestopisů chvílemi vonět dálkami a chvílemi zas nedalekým domovem.

Tak třeba z papežova sídla už se linou vůně vatikánské mezinárodní kuchyně a ve francouzské Provence vás zaujme svěží závan z nejstarší továrny na tradiční marseilleské mýdlo. Nejen váš nos si přijde na své, až ochutnáte nejlepší thajskou rýži vypěstovanou na místní biofarmě. A když už budete v Thajsku, nezapomeňte si zaskočit na hodinu thai boxu ke skutečnému mistrovi tohoto bojového umění. V boji pak můžete pokračovat v Číně, tentokrát proti znečištěnému ovzduší. Jak na to vám ukážou dva přátelé – jeden bezruký a druhý slepý – kteří společně vysázeli už dvanáct tisíc stromů.


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Ochranu potřebují nejen lesy, ale také jejich obyvatelé, kteří to s lidmi často nemají lehké – třeba medvědi. O ty se už postarali v jedné chorvatské vesničce, kde jim umožnili žít bezpečně po boku lidí. Takové štěstí zatím bohužel nemají sloni, kteří se pro své kly stále stávají oběťmi pytláků. Bojovat se proti nim dá i výrobou tradičních šperků z netradičních materiálů – ukázali nám to v největším nairobském slumu. To v jedné brazilské čtvrti místní bojovali proti drogám tak, že postavili fotbalové hřiště, na němž si hráči vlastním pohybem vyrábějí energii pro osvětlení stadionu.

Odpočívat pak můžete třeba v barvami a sluncem prosyceném Maroku – ať už prohlídkou královské mešity, rozjímáním ve světoznámé botanické zahradě nebo nocováním na Sahaře.
Letní směs reportáží, cestopisů a příběhů s názvem Koření jsme tentokrát namíchali ve spolupráci se stejnojmenným televizním pořadem. Jsme rádi, že je součástí i vašeho léta – ať už na dalekých cestách, nebo doma na zahradě. A přejeme vám, ať je léto přesně podle vaší chuti.

Podrobný obsah 100+1 zahraniční zajímavost Speciál - Koření 2015