100+1 zahraniční zajímavost 10/2014: Budoucnost lidstva a vesmíru

100+1 zahraniční zajímavost 10/2014
V jednom z tématu nové 100+1 jsme se podrobně podívali, co čeká naši planetu, lidstvo a vesmír v blízké i vzdálené budoucnosti. Jak promění v budoucnu naše životy pokrok v technologiích a medicíně? Podaří se nám dobýt celou Galaxii, nebo se lidstvo dříve zničí?

Chtěli byste znát budoucnost? Ne to, co se stane za rok, nebo za deset let. Mluvím o „opravdové“ budoucnosti, tom nádherném čase, kdy všechno bude možné, nekonečné prostory mezi hvězdami budou křižovat vesmírné lodě a z člověka se stane něco víc než jen zvíře s vyvinutým mozkem. Budoucnost, která by se rozprostřela v horizontu tisíců let.


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Legrační je, jak málo si ji umíme představit. Většina dílů seriálu Star Trek se odehrává ve 24. století, ale lidé (a jiné inteligentní rasy) na kapitánských můstcích stále zírají do obřích obrazovek a galaktické křižníky ovládají ťukáním na řídící panel. Dnešní vědecké pokusy ovládat kurzor myši pouhou myšlenkou přitom naznačují, kudy se asi bude ubírat vývoj. Tak trochu to připomíná představy lidí osmnáctého století, podle kterých jsme se měli horkovzdušnými balóny přepravovat do práce asi tak, jak to dnes děláme s osobními auty. Každá doba prostě staví na technologiích, které jsou pro ni  představitelné.

Slavný futurolog Ray Kurzweil (který se až pozoruhodně často trefuje do předpovídání technických vynálezů), přišel s myšlenkou tzv. technologické singularity. Jakkoli to zní odborně, tento termín popisuje jednoduchý fakt: technika se vyvíjí tak překotně a rychle, že v jistém bodě ztratíme schopnost předpovídat, kam nás její rozvoj zavede. Nevíme vlastně nic – kromě toho, že za čtyři století se v kosmických lodích rozhodně nebudou mačkat čudlíky.

Přesto jsme si dovolili v tomto čísle přinést na straně 42 článek o věcech, které lidstvo i naši Sluneční soustavu čekají. Některé letopočty jsou tvrdá fakta – víme s rozumnou přesností, kdy se vyčerpá a zanikne naše Slunce. Jiné jsou pouhopouhé spekulace – nemáme pražádnou jistotu, že lidé jednou skutečně kolonizují vesmír. Proto prosím přivřete obě oči a užijte si naše předpovědi jako pouhou hříčku. Jednou, až tento časopis za tisíc let někdo vyhrabe ze sutin civilizace a rozluští naše písmo, možná se dobře pobaví nad přesností našich odhadů.

Podrobný obsah aktuálního vydání