100+1 zahraniční zajímavost 11/2016: UFO, odtajněné archivy CIA

Podle počtu hlášených případů UFO se zdá, že se loni dostala do hledáčku mimozemských hlídek Kanada. Na staré dobré časy, kdy byly centrem zájmu Spojené státy, však nelze zapomenout – už proto, že zpravodajská služba CIA nedávno uvolnila svůj rozsáhlý archiv týkající se právě tohoto fenoménu

Počet UFO neboli neidentifikovaných létajících objektů (z anglického „Unidentified Flying Object“) pozorovaných nad územím Kanady za poslední léta strmě stoupá. Zatímco v roce 1989 tam lidé hlásili 141 případů, v roce 2000 už se jednalo téměř o dvojnásobek, a v roce 2008 dokonce o víc než tisícovku. Rekordních 1 267 případů pak Kanaďané oznámili loni, kdy tamní ufologická společnost zaznamenala v průměru tři až čtyři hlášení za den. Víc než třetina objektů byla spatřena na nebi nad provincií Quebec, především nad městy Montreal, Toronto a Vancouver. Následující otázka se tudíž přímo nabízí: Stěhují se mimozemské hlídky nad Kanadu, nebo tkví vysvětlení někde úplně jinde?


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Existuje celá řada teorií, jež podivné útvary na obloze objasňují. Podle některých jde ve skutečnosti o tajné vojenské lety, které se nyní častěji odehrávají nad obydlenými oblastmi Kanady. Jiné přikládají význam moderním technologiím jako mobilu či internetu, s jejichž pomocí lze podivný úkaz zaznamenat a nahlásit mnohem snáz než dřív. A podle poněkud bizarních hypotéz souvisí vše s poklesem ekonomiky, jenž nutí občany víc upírat oči k nebi a hledat tam pomoc od jiných světů.

Zřejmě nejpravděpodobnější vysvětlení zní, že si Kanaďané – podobně jako lidé jinde na Zemi – pletou UFO s přírodními úkazy: například s kulovým bleskem, hořícími bahenními plyny či s meteory. Odpovídal by tomu i fakt, že víc než polovinu neidentifikovaných objektů představovala právě světla nejrůznější intenzity, barev a tvarů. Kanadská ufologická společnost záměnu s přírodními jevy uznává, přesto však tvrdí, že určitou část případů prostě nevysvětlují. Podle zmíněné organizace tak zůstává 12 % všech hlášení z roku 2015 stále neobjasněných. Ve své zprávě navíc společnost zdůrazňuje, že mnohá oznámení pocházejí od pilotů, policistů i dalších lidí, u nichž lze předpokládat dobré pozorovací schopnosti a zdravý úsudek. Co tedy létá nad hlavami Kanaďanů? Pravda zní, že nemáme nejmenší tušení.

Celý článek najdete v aktuálním vydání 100+1 zahraniční zajímavost 11/2016