100+1 zahraniční zajímavost 1/2013 – Nebezpečné rukopisy: Stále neumíme rozluštit některé středověké knihy. Co skrývají?

100+1 zahraniční zajímavost 1/2013 – Nebezpečné rukopisy: Stále neumíme rozluštit některé středověké knihy. Co skrývají?
Vychází 100+1 zahraniční zajímavost. Hned několik zajímavých informací hledejte v úvodníku šéfredaktora. Přejeme hezké čtení i vánoční svátky.

Vážení čtenáři,

všichni víme, že „samochvála smrdí“. Na druhou stranu se ale také všeobecně ví, že když se nepochválíte sami, nikdo to za vás neudělá. Takže ven s tím: v roce 2013 vstupujeme do padesátého ročníku naší existence! A to je, přátelé, v mediálním světě věk skutečně metuzalémský.

Elektronická verze:

  

  

„Stoplusjednička“ se stala v roce 1964, kdy poprvé vyšla, opravdovým zjevením. Byl to jediný časopis, v němž jste si mohli přečíst texty o jiném světě, než byl východní blok. Samozřejmě, tiskly se pouze články, které byly k Západu kritické, anebo texty zcela neutrální, u nichž ideologie nehrála roli. Přesto byla 100+1 jako záblesk z nebe a okamžitě se stala čímsi podobným národnímu pokladu.

Dnes je situace úplně opačná. Informací není málo, ale naopak přespříliš. Věci opravdu hodné pozornosti se ztrácí v záplavě banalit a člověk se přestává orientovat v tom, co je důležité a co ne. A od toho je tu Stoplusjednička, padesátiletá, ale stále zdravá. Chceme vybrat to nejzajímavější a nejlepší, co se ve světě vědy a techniky děje. A k tomu přihodíme kupu zajímavostí a hrst cestování, aby si hlava také mohla odpočinout. Prostě chceme, aby vás čtení 100+1 bavilo.

Že nejde jen o plácání do vody, potvrdila nyní Akademie věd. Ta nám v soutěži popularizátorů vědy SCIAP udělila nejvyšší cenu hned ve dvou kategoriích – pro nejlepší tištěné periodikum a také za propagaci vědy na internetu. Je to ohromně povzbuzující zvláště v době, kdy Akademie sama ztrácí více než třetinu z rozpočtu oproti minulým letům. České mozky jsou přitom jednou z mála věcí, které můžeme světu nabídnout. Možná bychom měli Akademii udělit novinářskou cenu za největší výdrž navzdory osudu.

P. S. Do nového roku přinášíme hned dvě překvapení. Dali jsme si dárek a kvalitní papír nyní najdete v celém časopise. Druhou novinkou je speciál Malý Atlas světa 2013, který vám nabídne výběr čtení o známých i dalekých zemích a na stáncích ho najdete právě v těchto dnech.

Příjemné čtení přeje David Bimka, šéfredaktor