100+1 zahraniční zajímavost 1/2014: Důkaz o existenci yettiho

100+1 zahraniční zajímavost 1/2014
Už několik desetiletí mnozí lidé hledají odpověď na otázku, kdo by mohl být tajemný yetti, muž, který v mnoha ohledech připomíná velkou opici. Proto vědci podrobili vše, co by se mohlo yettiho týkat, zevrubnému zkoumání a testům DNA

S mírným úšklebkem bychom mohli slavnostně pronést: „Tak nám, paní Müllerová, zabili yettiho.“ Je to tak, chlupatý obr a velký moderní mýtus dostal smrtelný zásah. Kouřící zbraň přitom drží v ruce genetici, konkrétně profesor Bryan Sykes z Oxfordské univerzity. Není to jen tak někdo: jedná se o těžkou vědeckou váhu a respektovaného odborníka, který se podílel například na identifikaci DNA Ötziho, zmrzlého muže z Alp. Letos na podzim pak Sykes odpálil bombu ve světě kryptozoologie (vědy, která se zabývá existencí tvorů, o nichž nemáme k dispozici nezvratné důkazy): prohlásil totiž, že otestoval množství vzorků pokládaných za pozůstatky yettiho, přičemž dva z nich (jeden z indického Ladakhu a druhý z Bhútánu) odpovídaly genetickou strukturou čelisti ledního medvěda nalezené na severu Norska. Problém spočívá v tom, že se stáří kosti odhaduje asi na 120 tisíc let.


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Sykes svůj objev interpretuje tak, že jde pravděpodobně o chlupy medvěda ze zvláštní linie kříženců mezi medvědy ledními a hnědými. Taková spojení nejsou nemožná: například na Aljašce, kde pás ledu ustupuje stále více k severu, se lední medvědi začínají čím dál častěji setkávat s grizzlyi, kteří se „tam nahoru“ odváží. Je ovšem možné, aby se tak velká zvířata dokázala toulat po Himálaji, aniž by je někdo vyfotil? Kdo ví. Slavný horolezec Reinhold Messner prý na jednoho takového tvora narazil ve sněžné bouři a jeho popis se nejvíce blížil právě výzoru medvěda. Přední biologové pak nevylučují, že medvědi mohli v regionu přežít. Takže: máme yettiho?

Takhle nějak by mohl vypadat údajně vymřelý druh Gigantopithecus

Ne tak docela. Sykes je na jedné straně těžká váha a respektovaný odborník, ale má také jistou drobnou charakterovou vadu: pokud je potřeba, neváhá fakta trošku upravit tak, aby odpovídala jeho tvrzením. Jeho současný výzkum přitom tvoří základ nového dokumentu britské televizní stanice Channel 4, a hledání sněžného muže tedy musí mít nějaký hmatatelný výsledek. Prohlášení, že yetti je ve skutečnosti medvěd, pak může představovat přesně to, co producent potřebuje. Většina Sykesových kolegů se shoduje: závěry vypadají nadějně, ale dokud je neotiskne respektovaný vědecký časopis, jde pouze o nepodložené tvrzení. Britský genetik ovšem slibuje, že už zanedlouho předloží kvalitní studii. Nechme se tedy překvapit.

Podrobná obsah 100+1 zahraniční zajímavost 1/2014