100+1 zahraniční zajímavost 12/2015: Expo 2015 a hon na Usámu bin Ládina

100+1 zahraniční zajímavost 12/2015
Usáma bin Ládin byl – a pravděpodobně nadlouho zůstane – nejznámějším teroristou dějin. Jeho smrt oslavovaly i oplakávaly statisíce lidí. Jak přesně však proběhlo jeho dopadení? Investigativní novinář přináší třaskavá zjištění

Asi nebude zrovna šokující tvrdit, že konspirační teorie představují magnet pro blázny všeho druhu: pokud věříte, že je Země dutá či placatá, že americká vládní letadla rozprašují chemikálie, po nichž se vaše preference v posteli změní na homosexuální, nebo že Hubbleův teleskop je ve skutečnosti mezihvězdná zbraň, jste konspirátoři jako vyšití. Nasaďte si na hlavu čepici z alobalu, protože se přece všeobecně ví, že hliník dokáže odstínit škodlivé záření z kosmu (tento „tin foil hat“ se stal v angloamerickém světě synonymem pro roztodivné „pošuky“).


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Nicméně problém konspiračních teorií tkví v tom, že se jednou za čas ukáže, že zas o takový nesmysl nejde. Konspirátoři si zvykli obviňovat americkou tajnou službu CIA ze všeho, co se na světě zvrtne. Že se v Los Angeles v 80. letech najednou ve velkém „rozjela“ tvrdá droga crack? No jistě, určitě za to mohla CIA! Rozumní lidé si klepali na čelo až do roku 1996, kdy nositel Pulitzerovy ceny Gary Webb zveřejnil fakta: Ačkoliv se neprokázalo, že by se agenti služby aktivně podíleli na distribuci drog, o původu vlny narkotik dobře věděli. Stály za ní drogové kartely z Nikaraguy. A z utržených peněz pak financovaly teroristické skupiny Contras, jež vraždily členy tamní levicové vlády – což bylo v zájmu USA.

Podobně se dlouho zdálo, že nařčení Spojených států z globálního špiclování představují jen snůšku výmyslů. Ještě před deseti lety si nikdo neuměl představit, že by nějaká vláda – byť stojící v čele dominantní supervelmoci – dokázala každý den „proklepnout“ obsah miliard mailů a telefonních hovorů. Jenže automatické rozpoznávání hlasu a výkonné počítačové programy, které obsah komunikace třídí podle klíčových slov, prodělaly na přelomu tisíciletí obrovský pokrok. Poté co Edward Snowden zmíněné sledování odhalil, nezbylo než vše přijmout jako fakt.

Může tedy být něco pravdy na tvrzení novináře Seymoura Hershe, že zabití teroristy Usámy bin Ládina neproběhlo tak docela podle oficiálního protokolu? Jeho nová kniha vyvolala v USA obrovský zájem a my vám na straně 10 přinášíme shrnutí jejích faktů. Budoucnost snad ukáže, jestli Hersh vidí pod koberec, nebo si jen složil hezkou čepičku z alobalu.

Podrobný obsah aktuálního vydání 100+1 zahraniční zahímavost 12/2015