100+1 zahraniční zajímavost 13/2013: Tajemné křišťálové lebky

100+1 zahraniční zajímavost 13/2013
Kdo se podívá do jejich důlků, uvidí minulost i budoucnost světa. Přesně tak prý fungují legendární mayské a aztécké křišťálové lebky, na jejichž zázračné vlastnosti lidé přísahají. I v době, kdy vědecké teorie hovoří jasně: jedná se o grandiózní podvrh

Záhadu křišťálových lebek přinesl konec devatenáctého století. Tehdy se na světě náhle vynořilo několik zvláštních křišťálových artefaktů, které – vzhledem ke svému dokonalému zpracování – jako by ani nepocházely z tohoto světa. Brzy nato se kolem tajemných předmětů vytvořila legenda o jejich starobylém původu. Ten měl sahat až čtyři tisíce let zpátky do dob, kdy jihoamerické indiánské říše žily svým krvavým, a přesto vysoce spirituálním životem. V jejich náboženském ritu měly lebky údajně sloužit k tajemným esoterickým obřadům uctívání života, smrti a předvídaly budoucnost.


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

S vzrůstajícím počtem nalezených lebek se rozšiřovala a měnila i legenda, jíž jsou předměty opředeny. Podle některých nadšenců měly být křišťálové skvosty vyrobeny zmizelou civilizací, která je předala právě indiánům. Jiní hovořili o dárku od mimozemšťanů nebo o tom, že lebky fungují jako jakýsi mentální počítač, který dokáže zodpovědět každou naši otázku. Je to pravda, nebo lež? Křišťálová záhada zaměstnávala mozky odborníků i esoterických nadšenců po dlouhá desetiletí. Stáří křišťálu totiž není možné určit pomocí uhlíkové metody a navíc majitelé lebek propůjčovali své poklady k přezkoumání velmi neradi. Na definitivní ortel o jejich pravosti jsme si proto museli počkat až do roku 2007, v němž byla nejslavnější křišťálová lebka přezkoumána pomocí elektronového mikroskopu.

A jak to dopadlo?

Čtěte aktuální vydání 100+1 zahraniční zajímavost