100+1 zahraniční zajímavost 14/2015: Extrémy planety Země

100+1 zahraniční zajímavost 14/2015
Nejvyšší teploty nebo naopak nejmrazivější klima, nejhustěji osídlená místa či nejizolovanější ostrovy. Ve světě přírodních i člověkem vytvořených rekordů nezbývá než žasnout, jaké extrémy nás na modré planetě obklopují

Vražedný dotek horka: Nejteplejší místo

Rekord: 56,7 °C
Kde: Údolí smrti, USA

O vůbec nejteplejší místo planety se vedou mnohaleté spory. Při jeho určování totiž záleží na více faktorech, například na tom, zda se bere v úvahu teplota zemského povrchu, nebo vzduchu. V roce 2012 anulovala Světová meteorologická organizace (WMO) kvůli neprůkazným měřením dosavadní rekord teploty vzduchu zapsaný v Guinessově knize, který už od roku 1922 patřil libyjskému městu Al Azízíja s 57,8 °C. Primát nově drží kalifornské Death Valley neboli Údolí smrti s hodnotou 56,7 °C. Pokud bychom však měřili teplotu zemského povrchu, nejžhavějším místem světa by se stala íránská poušť Lút, kde se v roce 2005 rozpálila půda na neuvěřitelných 70,7 °C.


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Mrazák matky přírody: Nejchladnější místo

Rekord: −89,2 °C
Kde: stanice Vostok, Antarktida

Ačkoliv se běžný smrtelník obvykle hroutí už ve chvíli, kdy teplota klesá pod −20 °C, existují na Zemi místa, která zmíněnou hodnotu několikanásobně překonají. Absolutním rekordmanem je v tomto ohledu východní Antarktida a tamní polární výzkumná stanice Vostok, kde vědci zkoumají zemskou magnetosféru, sluneční záření i klimatické změny. Třeskuté mrazy panují v okolí základny ležící v nadmořské výšce 3 488 m prakticky nepřetržitě, ale v roce 1983 se tam podařilo naměřit vůbec nejnižší teplotu v historii: −89,2 °C.

Celý článek s dalšími pozemskými extrémy najdete v aktuálním vydání 100+1 zahraniční zajímavost 14/2015