100+1 Zahraniční zajímavost 15/2013: Bláznivé teorie o světě

100+1 15/2013
Země je dutá nebo placatá a nebo stará 6 000 let. Bláznivé? To si pište! Máme však pro vás i několik teorií, kterým s přivřenýma očima může dát šanci i střízlivý vědec. To vše v aktuálním vydání 100+1

Přišel čas vyložit karty – Země je plochá. Celý život vám lhali. Ukazovali vám glóby a obrázky z vesmíru s lidmi ve skafandrech, kteří zapichují pruhované vlaječky do hromady písku. Je to podfuk, obrovská konspirace světových vlád, vědeckých agentur a filmového průmyslu. Politici dojí státní rozpočty, aby mohli utrácet peníze na takzvané vesmírné projekty, které ve skutečnosti neexistují. Tak co, už máte otevřené oči?

Samozřejmě, museli byste padnout při porodu na hlavu (a pak ještě dvakrát při převozu ze sálu), abyste něčemu takovému věřili. Ovšem světě div se, i v civilizovaných zemích s dlouhou tradicí vědeckého poznání existují lidé, kteří jsou přesvědčeni, že Země je placka – asi jako palačinka, jenže nekonečná. Jde přitom o učitele, programátory a lékaře, kteří mají prostřednictvím internetu přístup k veškerému poznání lidstva. Přesto si založili vlastní klub Flat Earth Society (Společnost ploché Země) a navzájem se ve své pravdě utvrzují. Tento zájmový kroužek je důkazem, že se – s prominutím – pošuci najdou v každé lidské společnosti bez ohledu na vzdělání a sociální status. Jde také o báječné místo pro vytváření nových pravidel logiky. Dá totiž práci vyvrátit gravitaci, kosmické záření a kritický rozum (který na kulatost Země přišel už někdy ve čtvrtém století před Kristem). Musíte vyrobit patřičné důkazy.


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Tak například je jasné, že když postavíte objekt na vrchol koule, spadne. Tudíž ani naše planeta nemůže být kulatá, protože byste se na ní udrželi jedině tehdy, pokud byste stáli přímo na severním pólu, že ano? A jak je možné, že se loď, která vypluje po rovníku, nakonec vrátí na totéž místo? Ve skutečnosti totiž nepluje okolo, ale v kruhu a kapitán má po jedné ruce vždy Arktidu, což je ostrov, a po druhé ruce Antarktidu, která tvoří kolem světa obrovský ledový kruh.

Člověk až žasne, jak gigantické množství energie zabere popřít všechno, čemu věří celý svět. Někdy je to k dobru věci. Někdy… Někdy je lepší založit si sektu, protože se dočkáte většího pochopení. 

Podrobný obsah aktuálního vydání 100+1 zahraniční zajímavost 15/2013