100+1 zahraniční zajímavost 16/2016: Ničí si vegetariáni zdraví?

100+1 zahraniční zajímavost 16/2016
Kde se vzal trend bezmasé stravy, který je dnes stále populárnější? Způsobuje vegetariánství nemoci, nebo naopak léčí? A je vhodné podávat veganské diety dětem? Na spoustu dalších zajímavých otázek odpovídá odbornice na výživu Julie Bienertová

Vegetariáni to nemají v Čechách a na Moravě právě jednoduché. Ještě stále se stává, že ve vesnické restauraci najdete v jídelním lístku v sekci „bezmasá jídla“ smažený sýr, který je ovšem vylepšený plátky šunky. Nebo se zkuste vypravit do moravského vinného sklepa a říct, že si nedáte klobásu. Dopustíte se společenského přešlapu tak strašlivého, že se odehraje scéna jako z filmového westernu, kdy do rozjařeného saloonu vstoupí pistolník: hudba ztichne, úsměvy zamrznou a dav okolo umlkne. To už je lepší se přiznat, že jste se v dětství počurávali a vydrželo vám to dodneška. 


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Pouhých dvě stě let zpátky si ovšem většina našich předků dopřávala maso jen v neděli po návštěvě kostela a po zbytek týdne se živila bramborami, hrachovými kašemi, fazolemi a kysaným zelím. Ti nejchudší si ovšem mohli nechat o kusu pečeného žebra zdát po celý rok a byli rádi za chlebovou polévku. S nástupem industriálního zemědělství jsme se však přesunuli z jednoho extrému do druhého a je běžné, že máme maso na talíři každý den – a někteří z nás třikrát. Co to dělá s naším zažívacím ústrojím vám osvětlí lékařské statistiky: zvláště u mužů vedeme spolu s dalšími náruživými milovníky uzenin (Slováky a Maďary) světové žebříčky ve výskytu rakoviny střev. Nikdo to nechce slyšet, ale váš oblíbený steak vás může zabít stejně spolehlivě, jako kouření.

Nicméně doba se mění. Díky Bohu, že žijeme ve střední Evropě a nikoli v USA. Tam jsou vegetariánská tažení za lepší bezmasý svět často na hraně vyhlášení občanské války zbytku společnosti a především vegani (kteří ze stravy vyloučili také všechny živočišné produkty), mají pověst náruživých militantů. Češi jsou výrazně tolerantnější a místní zastánci zdravější stravy své názory jen výjimečně tlačí silou. Je běžné, že milovníci zeleniny sdílí stůl s masožrouty, aniž by docházelo diskusi o tom, kde je a kdo není vrah. V mnoha rodinách se vaří dvě jídla separátně, aniž by tím kdokoli trpěl.

Náš rozhovor s Julií Bienertovou, expertkou na obezitu a výživu, je malým příspěvkem do této poklidné debaty o zdraví a pohodovém životě. Jak moc vyloučení masa škodí (a nebo prospívá) našim tělům, se dočtete v novém vydání 100+1.

Podrobný obsah nového vydání 100+1 zahraniční zajímavost 18/2016