100+1 zahraniční zajímavost 17/2015: Zničené poklady světa

100+1 zahraniční zajímavost 17/2015
Ničení starobylého kulturního dědictví rukama příslušníků Islámského státu pohoršuje celý svět. Jednotky ISIL však zdaleka nepatří k jediným nepřátelům památek. Na chátrání či zkáze stavitelských i přírodních skvostů nesou často vinu rozhodnutí vlád, developerské projekty nebo živelní pohromy

Letos v květnu dobyli radikálové z Islámského státu (ISIL) území okolo syrského města Palmýry. Tato „perla pouště“ ležící asi 200 km severovýchodně od Damašku dosud patřila k vůbec nejvýznamnějším antickým památkám světa. Do médií však nedávno pronikly snímky popravy 82letého archeologa Chálida Asada, který o místo pečoval půl století a odmítl jej opustit navzdory jasně deklarovanému záměru ISIL Palmýru zničit.


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Jako první vyhodili radikálové do vzduchu kamenné lvy vystavené před palmýrským muzeem, které následně vyrabovali. Umělecké poklady nyní pravděpodobně tajně putují na americké a evropské burzy starožitností. Co se nedalo odnést, bylo zničeno. Následně obrátili barbaři z ISIL pozornost k historickému městu: Na jeho okraji zničili dvě hrobky významných šejků raně islámského období, protože udržování pamětních míst považují za modlářství. Poté položili nálože k Baal-Šaminovu chrámu z počátku 1. století a odpálili je.

Generální ředitelka UNESCO Irina Bokovová jejich akt označila za „další válečný zločin a nesmírnou ztrátu pro syrský lid i pro lidstvo“. Palmýrské monumenty ovšem trpěly již v roce 2013, kdy se občanská válka v zemi teprve rozhořívala. Právě kvůli ní se ocitly na seznamu ohrožených památek i další syrské architektonické poklady, především starověké části Damašku, Basry a Aleppa a také starobylé vesnice v severní Sýrii. Nyní však mají demoliční štafetu pevně v rukou islámští radikálové a archeologové z celého světa se obávají, kam až mohou jejich čistky dojít.

O dalších zničených a ztracených památkách se dočtete v novém vydání 100+1 zahraniční zajímavost 17/2015