100+1 zahraniční zajímavost 18/2013: Vzestup a pád impérií

100+1 18/2013
V aktuálním vydání 100+1 jsme se kromě jiného zaměřili na největší říše historie. Na ty, které zabíraly na Zemi největší prostor - od Římské říše až po Britské impérium. Dočtete se také o aktuálním stavu jaderné elektrárny Fukušima nebo o tajemství mayských Pompejí

Jak se zdá, dějiny jsou plné pouze jediné věci – impérií. Historické knihy jen málokdy představují něco jiného než záznam jejich vzniku či kolapsů a popis neklidných údobí mezi těmito dvěma póly. Žádná novinka. Co se ovšem mění, je vnější obraz mocných říší. Když asyrská nebo egyptská vojska táhla přes Blízký východ, nikdo nezastíral, že jde jen o zlodějinu: o získání země, zdrojů a otroků. Osobní moc panovníka byla veřejným cílem i ospravedlněním.


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Když se do hry dějin vložila římská republika, přímo paranoidně vyděšená z koncentrace moci, potřebovala nový obraz. A tak se zrodil výkřik: „Pro větší slávu Říma!“ Náhle zmizel jediný hrabivý panovník a nahradilo ho něco většího, samotná nesmrtelná idea moci, dobyvačný stát. Samozřejmě však pod tímto bleděmodrým nátěrem nekvetlo nic jiného než stará dobrá žízeň po zemi, zdrojích a otrocích.

Když se pak zrodily moderní totalitní státy, dobývání muselo získat pozlátko. A dočkalo se ho ve formě ideologie. Ne soudruh Stalin, ne soukmenovec Hitler, ale komunismus a národní socialismus potřebují životní prostor! Ale co se pod tím skrývá? Země, zdroje a otroci…

Dobývání

Po dvou tragických světových válkách se naše představy o impériích opět pozměnily. Dnes nechce nikdo dobývat cizí země proto, aby si je ponechal, ale aby v nich mohl nastolit přátelskou vládu a co nejrychleji zase zmizet. Velké mocnosti dnes nemusejí zdroje krást – zakládají těžební společnosti, které přírodní bohatství drancují legálně. A v neposlední řadě dávno nepotřebují otroky – potřebují zákazníky. Aby se vaše vlastní továrny nezastavily, musíte své výrobky exportovat do celého světa a přesvědčit jej, že bez nich nemůže žít. Amerika má sice třináct letadlových lodí, ale svoji současnou moc udržuje především prostřednictvím pop-music, Hollywoodu a odkazu Steva Jobse. A buďme upřímní – jsou to možná ty nejsnesitelnější zbraně ze všech. 

V aktuálním čísle si můžete na straně 48 počíst o čtyřech říších, které svou rozlohou lámaly rekordy. Podívejte se na podrobný obsah.