100+1 zahraniční zajímavost 20/2013: Věž svobody v New Yorku

100+1 zahraniční zajímavost 20/2013
Na místě zničených „Dvojčat“ vyrostla americká pýcha v podobě nových mrakodrapů Světového obchodního centra. První z nich byl slavnostně otevřen v polovině listopadu, ostatní by měly následovat v příštím roce. Více než civilní budovu však stavba připomíná neproniknutelnou pevnost

Amerika si potrpí na symboly a velké příběhy. Žádná novinka. Přesto člověka vždycky tak trochu překvapí, když slyší z úst tamních politiků Velká Slova o Velkých Ideálech a Velkých Snech. Evropané si podobnými záležitostmi prošli přede dvěma staletími a dnes raději mluví pragmaticky a k věci. Kdo z Čechů se neošívá při nějakém patetickém projevu politiků? Jakýsi instinkt zabudovaný v naší DNA nás nutí se ušklíbnout, nebo – což je horší – dokonce švejkovat.

A Velkých Slov bude v příštích měsících padat nepočítaně. Otevření věže číslo 4 Světového obchodního centra (bližší informace o celém komplexu najdete ve Stoplusce na straně 32) je posledním zahřívacím kolem před opravdu velkou slávou. Tou se stane zpřístupnění věže číslo 1 přezdívané Freedom Tower, tedy Věž svobody. Kdy přesně se otevřou její dveře, ještě není jisté, protože developeři o termínu záměrně mlží, nicméně vše by se mělo odehrát „počátkem roku 2014“.

Infografika Nové WTC

A až se tak stane, Amerika symbolicky získá zpět čest, která se zhroutila s nárazem boeingů do dvou mrakodrapů původního Obchodního centra. Věž bude stát na tomtéž místě a bude ještě vyšší, ještě pevnější a ještě lesklejší. Půjde o ztělesnění nezlomného ducha a amerického přesvědčení, že nejvyšší budova západního světa musí stát v nejlepší zemi západního světa. Vysoká 1 176 stop (541 metrů) bude odkazovat na vyhlášení americké nezávislosti, které postrčilo bezvýznamné chudé kolonie na cestu k supervelmoci. Věž bude prošpikovaná symbolismem, a pokud by si někdo dal tu práci a spočítal schody v únikových chodbách, možná by se dobral k počtu vrásek na tváři George Washingtona. Kdo ví…


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Jisté je, že se opět rodí mocný symbol, jenž se bude v hollywoodských filmech dobře vyjímat a o kterém se budou učit žáci ve školách. Je asi jedno, že se budou Evropané nad tou horou symbolismu ušklíbat, protože pro Američany mají velké ideje velký význam. Koneckonců, v minulém století přišli Evropu zachránit hned dvakrát a vždycky v tom byl kus idealismu. Trochu patosu jim tedy snad odpustíme.