100+1 zahraniční zajímavost 20/2014: Legendární plavba na voru Kon-tiki

100+1 zahraniční zajímavost 20/2014
Někdo při nich překonává svůj strach, jiný se snaží posunout hranice možného. Výpravy mořeplavce Thora Heyerdahla vynikaly obojím. Nikdy se nenechal zlomit neúspěchy nebo nedůvěrou okolí, které mu v případě jeho expedic mnohdy nedávalo žádné šance

Toto vydání završuje další ročník 100+1. Letos jsme oslavili padesát let existence. Pokud nám zachováte přízeň jako doposud, budeme tu ještě nejméně dalších padesát let. Pro začátek však stačí „přežít“ následující tři týdny a poznačit si datum 10. prosince, kdy vychází první stoplusjednička nového ročníku 2015. Shledáme se opět? Pevně v to věříme.


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Dnes přibližujeme několik napínavých příběhů, kde šlo o přežití doopravdy: Například legenda mezi dobrodruhy a cestovateli – Thor Heyerdahl. Tento doslova nezničitelný muž věřil, že naši předci uměli stavět lodě, které zvládaly cestu přes oceán. Aby svoji domněnku dokázal, dal v sázku vlastní život a vypravil se nejdříve na voru a poté i na člunu z papyru vstříc nebezpečí. Nejenže přežil, ale vrátil se jako vítěz.

Vor Kon-tiki

K expertům na přežívání ve vražedném prostředí však patří nejen odhodlaní cestovatelé, ale také přírodní lidé. Vynikají mezi nimi Křováci z pouště Kalahari, kteří si svůj lovecko-sběračský způsob života uchovali po šedesát tisíc let. Jenže ačkoliv je nezabila poušť, možná to dost dobře dokáže dnešní honba za zlatem a diamanty. Více o pokusu Křováků přežít v moderním světě se dočtete na straně 10.

A do třetice jeden příběh, který si říkal o šťastný konec, ale nedočkal se ho. Slavná pilotka Amelia Earhartová, jež jako první žena v historii přeletěla Atlantik, vyvázla z nejedné nehody bez škrábance. Štěstí ji však opustilo při překonávání Pacifiku, nad jehož vlnami se navždy ztratila. Vědce od té doby trápí otázka, zda kosti nalezené na opuštěném tichomořském atolu patří skutečně jí a jejímu navigátorovi. Pokud ano, možná na zmíněném ostrůvku oba přežívali celé dny či týdny a doufali v záchranu. V článku na straně 40 vám přibližujeme nově odhalená fakta o osudu odvážné letkyně.

Podívejte se na podrobný obsah aktuálního vydání!