100+1 zahraniční zajímavost 2/2014: Co skrývali diktátoři?

100+1 zahraniční zajímavost 2/2014
Kromě exkurze po olympijských stadionech, sportovištích a sjezdovkách v ruském Soči se v nové 100+1 podíváme na zoubek tajemství diktátorů jako byl Stalin, Hitler, Franco nebo Čong-un

Při čelní srážce s historií člověka vždycky tak trochu jímá jemná směs úžasu a hrůzy – když si třeba potřesete rukou s někým, o kom se točí filmy, píšou knihy a učí ve školách. S někým, jako byl Havel. Nebo když vidíte někoho, do jehož úspěchu si tisíce jiných promítají vlastní sny a touhu po slávě. S někým jako Jágr nebo Čech. Okolo takových lidí nikdo kulty osobnosti budovat nemusí, vznikají samy a stejně přirozeně, jako se v zimě tvoří krápníky na střechách. Při takových setkáních se snadno zapomíná, že tyto téměř nadzemské bytosti, kterým světla kamer a slova chvály dodávají zářivou aureolu, nejsou o nic méně lidé než vy. Na Moravě se k tomu říká, že ten či onen „má taky díru do – ehm – pozadí“.


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Než se však ze slavných a významných lidí stanou ikony dějin, procházejí nám všem důvěrně známou fází zvanou obyčejný život: chodí na nákupy, nudí se ve škole, a pokud nevzešli z vysloveně bohatých poměrů, postávají v mrazu na autobusových zastávkách jako každý jiný. Nahoru do výšin je někdy katapultuje tvrdá dřina a nezlomná vůle, jindy prostě jen jakýsi kotrmelec štěstí, jsou-li ve správný čas na správném místě. Do té doby se protloukají světem, někoho milují, někoho nesnášejí a někdy se dopouštějí jedné katastrofální chyby za druhou. Každopádně si na ně můžete sáhnout a necítit při tom pražádnou elektřinu. K oné proměně dojde až někdy v budoucnu. Teprve pak můžete kroutit hlavou a říkat si: „Kdybych to byl tehdy býval věděl…“ Jak se asi cítil po osmačtyřicátém mistr v tesařské dílně, který kdysi třískal líného spratka jménem Klement Gottwald?

Mladý vůdce Kim Čong-un v obležení svých generálů

A když se pak v životech velkých osobností udá zmíněný přerod a ony se stanou více než lidmi, musejí trapné přešlapy minulosti nebo příliš lidské vady charakteru zmizet z oficiálních portrétů. Minulost i soukromé vášně zakrývali všichni velcí politici dvacátého století. Protože kdo se chce stát ikonou, nemůže být zároveň obyčejným člověkem. V tomto čísle vám přinášíme pohled pod povrch některých vyleštěných životopisů velkých diktátorů.