100+1 zahraniční zajímavost 4/2014: Výprava na Jižní pól završena

100+1 zahraniční zajímavost 4/2014
V novém vydání Stoplusjedničky sledujeme výpravu Bena Sanderse, který po 102 letech završil legendární Scottovu výpravu z roku 1912. Ten na Jižní pól sice dorazil, ale zpět se již nevrátil

Lidstvo stojí na prahu expanze do vesmíru a jeho permanentního osídlení, chystá se na výlety do stratosféry, jako by šlo o plavbu na jachtě, a mezi námi se dávno pohodlně procházejí lidé propojení se stroji, tedy kyborgové. Stala se snad báječná, zářivá budoucnost už realitou? Ano, technologie je mocná čarodějka. Avšak navzdory všemu, co s ní dokážeme, se stále obracíme do minulosti k dobám, kdy byl život brutálnější, tvrdší a neodpouštěl chyby. Máme v sobě doslova zakódovánu lásku ke všemu primitivnímu.


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Polárník Ben Saunders a jeho partner Tarka L’Herpinier uskutečnili výpravu na jižní pól po trase původní Scottovy expedice z roku 1912, která skončila tragicky. Vše, co potřebovali, si táhli s sebou. Jejich dopravním prostředkem se staly lyže, jejich motorem silné svaly a odolné šlachy. K vytouženému cíli – zvládnutí jedné z nejtvrdších tras na planetě – je dovedly vůle a víra ve vlastní schopnosti. Jde koneckonců o jediné zbraně, které člověku zůstanou, když jej zbavíte všech vymožeností civilizace, veškerého luxusu a bezpečí.

 
Lidé stojící proti divoké přírodě představují mýtus, kolem kterého se otáčejí naše životy, i když takový boj už dávno nepodstupujeme – alespoň ne denně. K čemu jsou nám hbitost, síla, rychlost a lstivost, když ulovíme nanejvýš tak výrobky v akci v nejbližším supermarketu? Přesto se stále podvědomě vracíme k primitivním znakům. Statistika a výzkumy nelžou: Ženy během ovulace „berou“ především na svalnaté muže s dobrým poměrem široká ramena – štíhlý pas, který by z nich v pravěku dělal schopné lovce a spolehlivé ochránce kmene. A muži stále preferují ženy s dobře tvarovanými boky, které zaručují úspěšný porod – a to navzdory chlapeckým postavám, jež na nás nám permanentně chrlí módní média.

Zkrátka: láska ke zdravému tělu a schopnost se překonat a zvítězit jen s pomocí vlastních sil v nás stále zůstávají. Doufejme tedy, že nikdy nevymizejí, protože by to nejspíš znamenalo definitivní degeneraci lidstva.