100+1 zahraniční zajímavost 4/2015: Proč jsou géniové zralí do blázince?

100+1 zahraniční zajímavost 4/2015
Pyšnili se obrovským nadáním a výplody jejich mysli posouvaly hranice lidského poznání. Jejich díla však vykupovalo psychické utrpení, jež často vedlo k sebevraždě. Řada velkých géniů by dnes asi skončila na silných lécích proti depresi. To vše v aktuální 100+1

Cizích vlasů by se dotkl jedině pod pohrůžkou násilí. Při pohledu na broskev mu naskakovala husí kůže. Na každé jídlo používal osmnáct ubrousků a každou budovu třikrát obešel, než do ní vstoupil. Stejná mysl však stála u zrodu elektrického motoru, transformátoru a dalších stovek vynálezů, jež spatřily světlo světa na přelomu 19. a 20. století. Patřila jednomu z nejuznávanějších géniů své doby, Nikolu Teslovi.


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Průkopník rádia a elektroinženýrství by se dnes pravděpodobně léčil s obsedantně-kompulzivní poruchou. „Počítal jsem kroky své chůze a počítal jsem kubický obsah talířů s polévkou, šálků na kávu a kousků jídla, jinak mě jídlo netěšilo. Všechny opakované činnosti nebo operace, které jsem vykonával, musely být dělitelné třemi. Když jsem to opomněl udělat, pociťoval jsem touhu udělat to celé znovu, i kdyby to mělo trvat několik hodin,“ vzpomíná vynálezce ve svých memoárech.

Tesla však představuje pouze jednoho z celé řady géniů a nadaných umělců potýkajících se s psychickými obtížemi, spojenými s přinejmenším zvláštním chováním. Například Vincent van Gogh pil ředidlo a jedl malířské barvy. Kromě toho trpěl výkyvy nálad, které sahaly od hlubokých depresí až po mánie spojené s extrémním sebevědomím, aktivitou a iluzí všemocnosti. Dnes by tyto příznaky odpovídaly diagnóze bipolární afektivní poruchy (lidově známé také jako maniakální deprese).

Stejnou kolonku v chorobopisu by pravděpodobně získali také Ludwig van Beethoven, Isaac Newton, Edgar Allan Poe či skladatel Georg Friedrich Händel. Poslední ze zmíněných géniů údajně složil své nejslavnější dílo Mesiáš v manické fázi za pouhé dva týdny. Depresemi trpěli spisovatelé Ernest Hemingway či Virginia Woolfová. Malíř Michelangelo byl tak pohlcený svou realitou, že nezvládal sociální kontakty ani hygienické návyky – spal v botách a týdny si neměnil oblečení.

A čím trpěl Albert Einstein? To se dozvíte v novém vydání 100+1 zahraniční zajímavost 4/2015