100+1 zahraniční zajímavost 5/2016: Zlaté poklady vylovené z moře

100+1 zahraniční zajímavost 5/2016
Když loni v červnu narazila rodina Schmittových nedaleko floridského pobřeží na vrak s pokladem v hodnotě přesahující 24 milionů korun, vyvolalo to ohlas po celém světě. V porovnáním s jinými nalezenými poklady se však jedná o relativně skromný objev – ty největší mají stonásobně vyšší cenu

Nedaleko ústí Oranžské řeky v Namibii vyplavilo moře jeden z nejhodnotnějších vraků. Na písečné pláži jej však překryla silná vrstva písku a před zraky veřejnosti zůstal dlouho utajen, neboť se nacházel v teritoriu pečlivě střežených diamantových dolů společnosti De Beers.


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

V roce 2008 zkoumal ovšem geolog těžařské firmy lokalitu s kódovým označením U–60 a narazil na pláži na dokonale sférický kámen. Při bližším ohledání se ukázalo, že nejde o horninu, nýbrž o měděný ingot (viz Slovníček), který měl navíc na povrchu vyražen symbol trojzubce. Uvedeným způsobem si přitom značil majetek jeden z nejbohatších renesančních finančníků, Němec Anton Fugger.

Archeologové v místě posléze vykopali vrak lodi s velmi zachovalým nákladním prostorem. Z jeho útrob pak „vysvobodili“ 22 t mědi, zbraně, brnění, bronzové kanony, dělové koule, cínové mísy, slonovinu a hlavně zlato – víc než dva tisíce mincí. Zatímco hodnota nákladu se ještě odhaduje, samotný vrak má pro odborníky nevyčíslitelnou cenu. Pochází zřejmě z 30. let 16. století, a jedná se tedy o nejstarší lodní pozůstatky nalezené na africkém pobřeží.

Po detailním průzkumu vyšlo najevo, že jde o torzo portugalského plavidla Bom Jesus (v překladu „dobrý Ježíš“), jehož kapitán Dom Francisco de Noronha svého času velel posádce 300 mužů. Na moře vypluli roku 1533, načež se za záhadných okolností ztratili poblíž západního pobřeží Afriky. Zatímco osud lodi se tak částečně vyjasnil, nad jejími pasažéry se stále vznášejí otazníky. Nejspíš už se však nikdy nedozvíme, zda se jim povedlo najít spásu na afrických březích.

S dalšími vraky se seznámíte v novém vydání 100+1 zahraniční zajímavost 5/2016