100+1 zahraniční zajímavost Speciál: Svět plný zajímavostí

100+1 zahraniční zajímavost Speciál zima 2016
Jakými megastavbami se může lidstvo pochlubit v 21. století? Jaká zvířata oblékají nejpestřejší šat? Jak velké jsou dalekohledy, kterými pozorujeme vesmír? Jaké největší jeskyně příroda vytvořila? Svět je zkrátka plný zajímavostí a kuriozit

Jak dlouho žijeme na naší planetě? Je to už pěkných pár tisíc roků – existence člověka moudrého (Homo sapiens) započala někdy před 200 tisíci let. Pokud si ale představíme celou existenci naší planety vmáčknutou do doby jednoho roku, pak se člověk objevil teprve před asi dvaceti minutami. V takto přiblížené nezměrnosti geologického času se samozvaný pán tvorstva a vládce přírody rázem smrskne na neohrabané batole.


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Zato Země má před člověkem pěkný náskok. Její živly ji od samého počátku neúnavně přetvářely v planetu, která později umožnila vznik roztodivných pestrobarevných tvorů a živočichů s ohromujícími schopnostmi a nakonec i inteligentní formy života. Utvářely se složité jeskyně i nádherné světy pod vodou, nejhlubší kaňony i nejvyšší vodopády, děsivé krátery a propasti nebo sopky, jež se probouzejí dodnes. Výtvory Země lidé obdivují – a stále ještě objevují – i po dvaceti minutách své existence. Například o největší dosud známé jeskyni světa Son Doong jsme ještě před rokem 2013 neměli ani tušení.

Na tom všem planeta pracovala poslední 4,6 miliardy let. Počínání lidstva je tedy z hlediska geologického času zcela nevýznamné. Ovšem lidská vynalézavost a naše schopnost přetvářet planetu je téměř nekonečná. Stali jsme se skutečným živlem měnícím podobu Země (ať už ve smyslu dobrém nebo špatném). Naučili jsme se využívat takřka všeho, co náš domov nabízí, a objevili jeho největší poklady, začali jsme stavět mohutné hrady a pevnosti z kamene i složité stavby ze skla a betonu. Vytvořili jsme obří teleskopy, abychom mohli zkoumat také okolní vesmír. Podnikáme výpravy mimo naši planetu a pořizujeme si snímky Země až z její oběžné dráhy.

Za poslední jedinou generaci jsme změnili tvář světa jako nikdy předtím. Škoda jen, že jsme při dosahování svých cílů – z pohledu planety nicotných – vůči Zemi často tak bezohlední. V některých případech se sice snažíme dát věci do pořádku, ale udržet Zemi alespoň tak úžasnou, jako je teď, na konci roku geologického času, se zdá být tou největší výzvou.

 

Prohlédněte si kompletní obsah nového speciálu Svět plný zajímavostí