Nové vydání 100+1: Dobrá a špatná „éčka“

Které potravinové přísady jsou zcela bezpečné a které naopak ničí naše zdraví? Kolem „éček“ se množí řada mýtů, které se snažíme vyvrátit

Říká se, že kdybyste do naší doby přenesli v čase lidi narozené před sto padesáti lety, řekněme své praprarodiče, dlouho by si tu nepobyli. Mohli byste je přenést mladé, zdravé a plné síly, a za pár dní by byli, nehezky řečeno, zadkem na prkně. Proč? Otrávili by se z našeho jídla.

Těžko říct, jestli jde o tvrzení podložené fakty, nebo o čirou fantazii, ale na každém šprochu bývá něco pravdy. Naše těla si od malička zvykají na aditiva, která dělají lízátka červenější, nápoje modřejší, koly bez cukru sladší a jídlo bez chuti velmi chutné. Viděli jste film Fast Food Nation z roku 2006? V jedné jeho scéně se hlavní manažer z firmy na rychlé občerstvení zastaví v laboratoři a čichá k tinkturám, které se přidávají do hamburgerů. „Hmm, úplně jako by to vypadlo z grilu!“ Ano, takovým způsobem děláme v 21. století jídlo. Nepřipravujeme ho, my ho vyrábíme.


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Samozřejmě, nic není jen černé a bílé. Množství konzervačních přísad umožňuje, aby jídlo vydrželo déle, a nemusíme jej tak zbytečně vyhazovat, než projde řetězcem výrobců, dopravců a prodejců. Některá z „éček“ nás chrání před bakteriemi, jež by nám jinak způsobily vážné zdravotní komplikace. Problém ovšem je, kam jsou výrobci schopni zajít, aby své zboží prodali. Také vám namluvili, jak je dietní kola báječná, protože nemá žádné kalorie? Mnoho z těchto nápojů se sladí aspartamem. Koho by napadlo, že to je oficiálně registrovaná chemická bojová látka?

Není však důvod panikařit. Jaroslav Petr vám na své názorové stránce vysvětlí, proč se „éček“ nebojí. Podle něj jíme mnohem horší věci a někdy nám mohou uškodit i ty, které se tváří jako „bio“. Zase o důvod víc se zamyslet, co vlastně jíme. Jasná je jen jedna věc: v otázce rozhodně nemají jasno ani odborníci. Asi by to skutečně chtělo někoho přenést časem a zjistit, co to s ním vlastně udělá.

Podrobný obsah nového vydání 100+1 zahraniční zajímavost 7/2013