Přímý přenos z minulosti: Mobilisace 1938 (TZ 9/2013)

Mobilizace 1938
K 75. výročí mnichovské dohody připravily redakce historických a vojensko-historických časopisů vydavatelství Extra Publishing projekt Mobilisace 1938
Tisková zprávaBrno, 11. září 2013

Každý den až do 11. října přináší v podobě „přímého přenosu z minulosti“ dramatické informace, fakta a události, vztahující se k danému dni přesně před 75 lety.

Den za dnem a hodinu za hodinou sledujte zprávy na Twitteru a Facebooku!

Speciální web www.Mobilisace1938.cz rozšiřuje téma o delší statě, archivní materiály a fotografie a shrnuje nejdůležitější události každého dne prostřednictvím tehdejších přímých účastníků. Následující postavy jsou sice v zájmu zjednodušení fiktivní, jejich příspěvky však nejsou tak docela smyšlené; jde o kompiláty zachovaných vzpomínek různých historických osobností:

Úředník kanceláře presidenta
Zprostředkuje informace z vysokých politických kruhů. Zápisky vycházejí především z pamětí prezidenta Beneše, z přepisů originálních hradních a diplomatických dokumentů a ze vzpomínek několika dalších osob pohybujících se v blízkém okolí Edvarda Beneše.

Britský novinář
Reprezentuje nezávislý pohled zahraničního pozorovatele. Zápisky jsou kombinací autentických poznámek novinářů Williama L. Shirera, Sydneyho Morrella a Vincenta Sheeana, kteří v době sudetské krize pobývali v Československu a Německu.

Desátník čs. hraničářského pluku
Postava je stylizována do desátníka hraničářského pluku, zástupce velitele objektu – izolovaného pěchotního srubu na Hlučínsku. Jeho příspěvky jsou kompilátem vzpomínek příslušníků hraničářského pluku 4, případně vzpomínek příslušníků dalších hraničářských pluků působících v přilehlých oblastech severní Moravy a východních Čech.

Německý sympatizant SdP
Říšský Němec z pohraniční oblasti, má blízké kontakty na sudetoněmecké hnutí. Zápisky této postavy pocházejí většinou z autentického deníku Gerharda Blomsche, který si jej psal během září a října roku 1938. Přeložil Martin Hanáček.

Člen družstva SOS
Dozorce pohraniční finanční stráže (tzv. financ) a člen družstva Stráže obrany státu (SOS) Varnsdorf VII – Šluknovský výběžek. Zápisky pocházejí především ze zachovaných vzpomínek různých příslušníků družstva SOS Varnsdorf VII, případně ze vzpomínek jiných příslušníků SOS na Šluknovsku.

Vedle těchto „pravidelných přispěvatelů“ se na stránkách projektu setkáte také s dalšími svědky a aktéry, např. Josephem Goebbelsem, Nevillem Chamberlainem nebo čs. vyslancem v Berlíně Vojtěchem Mastným, čas od času také s články našich redakcí.


Extra Publishing je největší české vydavatelství populárně-naučných časopisů (100+1, Tajemství vesmíru, Příroda-Wildlife, Živá historie, Tajemství české minulosti, Časostroj, Otazníky historie, Válka REVUE, II. světová, Extra PC, HARDWARE speciál ad.) a on-line magazínů (CNEWS.cz, ExtraHardware.cz, ExtraNotebook.cz, ExtraWindows.cz, HistorieWeb.cz, stoplusjednicka.cz). www.epublishing.cz