100+1 Speciál podzim 2013

Nerozluštěné záhady 20.století
Výběr z obsahu: 
  • Záhady 2. světové války
  • Britská tajná rozvědka
  • Ufo v Británii
  • Moderní čarodějnictví
  • Havárie Amelie Earhartové


Prohlédněte si celý časopis. Klepněte na stránku a listujte!

Hledání pravdy

Záhady 2. světové války
Churchillova pověstná intuice zachránila život nejen jemu, ale i jeho kuchaři. A zatímco kostru nacisty Martina Bormanna prý nakonec našli, po ostatcích slavného muzikanta Glenna Millera se slehla zem.

Vražedné sekty
Dobrovolná smrt ve jménu kazatele, nebo sebevražda jako klíč k lepšímu světu.

Britská tajná rozvědka
Jak britští agenti manipulovali Amerikou za 2. světové války.

Hledání nacistických pokladů
Pohlaváři Třetí říše se snažili své poklady ukrýt. Jejich hledání ale není bezpečná profese – lidé, kteří se o to snažili, nezřídka skončili zavražděni.

Ufo v Británii
Věříte na „muže v černém”? Ne? Tak to byste měli. V Británii totiž vznikla tajná vyšetřovací komise, která se zabývala případy pozorování UFO. A těch bylo více než jedenáct tisíc.

Moderní čarodějnictví
Čarodějnictví, kouzla, magie… Slova zahalená do hávu tajemství, evokující dávnou minulost, která v lidech probouzejí nejrůznější pocity a emoce.

Deset tajuplných míst v ČR
Při cestě za záhadami se není třeba vláčet na konec světa. Čechy a Morava nabízí tolik tajemných míst a zapadlých koutů plných legend, že vůbec nemusíme vystrčit nos z naší země.

Věda

Bizarní vědecké studie
Podívejte se na desítku výzkumů, které i přes svou šílenost zůstávají solidními vědeckými pracemi.

7 největších záhad archeologie
Ani archeologie 20. a 21. století neumí odpovědět na všechny otázky.

Pokusy na lidech
Agent Bourne vládne fenomenální pamětí, ocelovými nervy i bleskurychlou reakcí. Je totiž produktem tajného vládního programu. Pouze fi lmová fi kce? Nikoliv – podobný program skutečně existoval.

Enigma
Dobrá šifra někdy může stát mezi vítězstvím a porážkou válčících národů. To je případ slavné Enigmy, jejíž prolomení se stalo jedním z mezníků ve vývoji druhé světové války.

Patenty brzdí vývoj léků
Do ceny nových léků, přístrojů i diagnostických testů se promítají kromě jiného i poplatky za patenty, kterými si objevitelé, vynálezci a konstruktéři chrání výsledky své práce.

Katastrofy a havárie

Bassova úžina
Svůj „bermudský trojúhelník“ má i Austrálie. Jde o Bassův průliv mezi australským kontinentem a ostrovem Tasmánie.

Zkáza Hindenburgu
Byl to splněný sen o luxusním cestování v oblacích. V kajutách polstrovaných hedvábím a s humry na talíři pluli cestující po obloze do Ameriky dvakrát rychleji než zaoceánská loď.

Malý bastard
Stříbrný sporťák Porsche 550 Spyder představoval spíš elegantní hračku než skutečné závodní auto. Byl však dost rychlý, aby se vymkl herci Jamesi Deanovi z rukou a stal se jeho hrobem.

Gagarinova smrt
Teprve odtajnění archívů KGB alespoň zčásti přiblížilo skutečnou podobu konce muže, který spatřil Zemi z paluby kosmické lodi jako první.

Havárie Amelie Earhartové
Záhadně zmizela při pokusu obletět Zemi a celá léta se o jejím konci spekulovalo: Zřítila se do moře? Zajali ji Japonci a popravili ji jako špionku?

Příběhy lidí

Julius Robert Oppenheimer
Studená válka by vypadala jinak nebýt jeho hlavního projektu – atomové bomby. Projektu, na který byl pyšný a který si nikdy neodpustil.

Bernard Madoff
Finančník Bernie Madoff objevil cestu k zázračnému zbohatnutí, která se jmenuje Ponziho schéma. A pak ho poslal soudce do vězení na sto padesát let.

Lawrence Arábie
Už za svého života se stal legendou. Rodilí beduíni ho respektovali jako vlastního. Jeho „romantický” život ale okolo něj vystavěl zeď, kterou se po zbytek života pokoušel zbořit.

Fidel Castro
Ať už si Castrovi myslíme cokoli, jeho příběh nepřestává fascinovat.

Bob Denard
Dobrodružství zřejmě nejslavnějšího žoldnéře 20. století Boba Denarda inspirovala autory románů i filmové tvůrce. Vynikal neuvěřitelnou krutostí, svrhával vlády a bojoval na straně toho, kdo zaplatil.

Leni Riefenstahl
Je možné označit za vynikající umělecké dílo film propagující nacismus? Leni Riefenstahlovou mnozí považují za geniální režisérku i přesto, že své nejlepší filmy natočila pro Hitlera.

Stanislav Petrov
Září 1983 se mohlo navždy zapsat do dějin jako den zahájení třetí světové války. To, že se tak nestalo, je zásluhou jediného ruského podplukovníka.

Stephen King
Rok co rok se ocitá v první desítce nejlépe placených spisovatelů světa. Někdy to však vypadá, jako by se zlo, které představivost Stephena Kinga zrodila, pokoušelo zahubit i jeho samotného.

Zpět na 100+1 Speciál